Alcanar.cat

Formulari de cerca

Festes Quinquennals

El 1936, durant la guerra civil, l’antiga imatge de la Verge del Remei va ser destruïda. Acabada la confrontació es va encarregar una nova imatge a uns tallers escultòrics d’Onda (Castelló), sufragada per subscripció popular. El dia 7 d’octubre de 1939, la nova imatge de la Verge del Remei es va rebre amb tota la solemnitat. Els actes litúrgics, abans de traslladar i entronitzar la imatge a la seva ermita, es van realitzar a la plaça Major oficiats per Mn. Federic Domingo. Aquest, en presència de la població que s’hi aplegava, va proposar que cada cinc anys se celebressin unes festes de caràcter extraordinari en honor a la Verge. La proposta va ser acceptada per aclamació popular, formulant-s’hi la solemne promesa de celebrar cada cinc anys les Festes Quinquennals. Enguany se celebren les Festes Quinquennals 2024, que compleixen el seu 80è aniversari. 

Des de la seva instauració les Festes Quinquennals s’han celebrat ininterrompudament cada cinc anys, en concret els anys acabats en 4 i en 9, portant-se celebrades un total quinze edicions. És una gran celebració, en que la Verge del Remei és baixada en romeria de la seva ermita al poble. L’arribada de la Mare de Déu a Alcanar suposa un dels actes més emotivament viscuts per tota la ciutadania, i celebrat amb un gran castell de focs d’artifici blancs que dóna formalment inici a aquestes festes.

L’emoció col·lectiva és reviscuda durant els nou dies que la imatge es passejada pel poble en processó. Pel matí, a l’església, es fa el rosari de l’aurora i la missa, i al vespre la imatge recorre els carrers d’Alcanar. Els portants de la imatge són els mateixos veïns i veïnes dels carrers, que l’acostumen a portar al passar per davant de les seves cases. Finalitzada la processó del sector corresponent, en el temple parroquial es celebra la novena, en la qual cada dia predica un capellà diferent. Per aquests dies, el poble es “vesteix de festa”, amb decoracions florals, catifes de serradures acolorides, balcons amb la imatge de la Mare de Deu del Remei, il.luminacions, etc.

Nou dies després que la imatge hagi estat passejada en processons pel poble i per les Cases d’Alcanar, es retornada a l’ermita, on les ofrenes de flors, la celebració solemne de la missa i diverses activitats a l’aire lliure donen per acabades les festes quinquennals.

D’entre la gran quantitat d’actes que es fan durant els dies de la festa, cal destacar la proclamació de les pubilles, hereu, pubilletes, el pregó de festes, el ball de gala, la desfilada de carrosses (un dels actes més remarcables per l’espectacularitat de les carrosses participants), la cursa de carraus, la trobada gegantera, la diada del Canareu Absent, les competicions esportives, els balls, els concerts, teatre, activitats infantils, l’homenatge a la gent gran, castell de focs de cloenda de les festes, etc.

Font: Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya (Generalitat de Catalunya). 

Més informació

Més imatges

Festes Quinquennals
Festes Quinquennals
Festes Quinquennals
Festes Quinquennals