El municipi d’Alcanar constitueix una franja paral·lela a la costa de 16 km de longitud i quasi 3 d’amplada, amb una superfície de 47,07 km2. Situat a la comarca del Montsià, és el municipi més meridional del Principat. Limita al nord amb Sant Carles de la Ràpita i per un petit sector amb Freginals, a l’est amb la Mediterrània, al sud amb les terres del Baix Maestrat i a l’oest amb el terme d’Ulldecona. Aquesta situació geogràfica li atorga un microclima propi i característic.
El municipi s’estructura en quatre nuclis urbans: Alcanar, les Cases d’Alcanar, Alcanar Platja i la Selleta. Passat i present, interior i costa, camps de tarongers, platges netes i tranquil·les, gastronomia reconeguda, bones instal·lacions esportives, etc., defineixen el municipi, porta de Catalunya al sud del Principat.
Alcanar
El nucli principal, que dona nom al municipi, és Alcanar, amb 7.150 habitants. La ciutat es troba a escassos quilòmetres de la costa. En destaca el nucli històric, al voltant de l’església parroquial de Sant Miquel, amb carrers estrets i en pendent, i les cases de xicotetes dimensions, entre les quals es troben vestigis de l’antic emmurallament de la ciutat i diversos edificis d’interès històric i artístic. El punt més elevat de la ciutat és la plaça del Mirador, des d’on s’ataülla la plana dels prats i la línia de la costa, des de la Banya, que tanca la badia dels Alfacs, fins a Peníscola.
La base de l’economia canareva és eminentment agrícola. Alcanar se situa al capdavant en la producció de plançons de cítrics i és el major centre productor de clementines de l’Estat espanyol. Les principals empreses del sector viverista de l’Estat tenen la seu a Alcanar, des d’on s’abasteix bona part de les zones productores de l’arc mediterrani. La pagesia canareva conrea les explotacions citrícoles a Alcanar i en altres pobles veïns del Montsià i el Baix Maestrat, al voltant del riu Sénia. Per les condicions climàtiques i del sòl, la clementina d’Alcanar destaca per la seua qualitat i està inclosa en la indicació geogràfica protegida Clementines de les Terres de l’Ebre.
Les Cases d’Alcanar
Les Cases d’Alcanar conserven encara una fesomia d’autèntic poble mariner. Hi conviuen l’ofici pesquer amb activitats turístiques i amb una variada oferta gastronòmica. Aquest nucli urbà, que s’ha sabut preservar del creixement immobiliari i el turisme massiu, té actualment 1.309 habitants.
En destaca la façana marítima, que conserva encara les antigues cases de pescadors, les tranquil·les platges vèrgens (l’Estanyet, la Platjola, Sòl de Riu...) i el passeig marítim del Marjal, que recorre la costa fins a la desembocadura del riu Sènia.
El seu port pesquer i esportiu, amb 129 amarratges per a embarcacions de vela, és el més meridional de la costa catalana. La platja del Marjal i la platja de les Cases (Bandera Blava) són les platges més importants i ofereixen la possibilitat de combinar el gaudi i l’entorn natural amb una variada oferta de lleure. De fet, són unes de les platges de les Terres de l’Ebre amb més serveis.
Les Cases d’Alcanar forma part de la selecció dels deu pobles més bonics de la demarcació de Tarragona i les Terres de l’Ebre, efectuada pel Patronat de Turisme de Tarragona.
Alcanar Platja
La gran expansió turística de la zona costanera del municipi canareu ha donat lloc a un tercer nucli disseminat, conegut com Alcanar Platja. Es tracta d’una zona residencial, situada entre les Cases d’Alcanar, la falda de la serra del Montsià i el barranc de la Granja, que delimita el terme municipal d’Alcanar amb la veïna ciutat de Sant Carles de la Ràpita. Aquest front litoral és sembrat de cases disperses i urbanitzacions on la majoria d’habitatges són de segona residència. És per això que la seua població, de 1.106 habitants, es veu incrementada notablement en època estival. Administrativament, aquest nucli urbà es divideix en sectors designats per mitjà de lletres, en orde alfabètic de sud a nord.
A un quilòmetre del centre d’Alcanar Platja es troba la platja de la Martinenca. Abraçada pel port industrial d’Alcanar, aquesta platja en forma de triangle i 488 metres de longitud es caracteritza per la fina sorra daurada i pels serveis que ofereix. Molt a prop seu, se situa la platja del Maricel, composta de grava i sorra fina, amb una extensió de 400 metres. Aquestes dos platges són les més importants d’Alcanar Platja i la qualitat de les seues aigües està qualificada d'excel·lent.
Alcanar Platja té una gran quantitat d'establiments turístics i alberga la majoria de places hoteleres que ofereix el municipi.
La Selleta
Motivats per la recerca d’una vida alternativa, l’any 1973 Theodoro Eichheim i un grup d’amics van fundar la comunitat de la Selleta, inspirada en la revolució estudiantil del maig del 68 i el rerefons contracultural de l’època. Eren jóvens que cercaven una vida tranquil·la i creativa al marge de la normalitat burgesa alemanya. Per aquest motiu, van concebre aquest poble com un espai de comunicació humana i creativitat, amb harmonia entre els espais i les persones. Els estatuts de la Selleta regulen la seua internacionalització, sense distinció de religió o raça, i fan referència també a l’ús ecològic de l’entorn, a la llibertat i a la convivència responsable.
El projecte d’urbanització es va limitar a 32 parcel·les i es va completar l’any 1985. Totes les edificacions segueixen unes normes arquitectòniques imposades per la comunitat. La major part de les cases, inspirades en edificacions de les illes gregues, pertanyen a artistes, professors i professionals liberals.
A pur de temps, l’ambient original de la Selleta s’ha anat diluint i actualment només hi viuen permanentment una vintena de persones. No obstant això, els fills dels residents i les seues famílies tornen sempre que poden a aquesta peculiar urbanització.