A les nostres festes modernitat i tradició conviuen en un mateix espai temporal.
Des de la seua instauració, el 1944, les Festes Quinquennals s’han celebrat ininterrompudament cada cinc anys, en concret els anys acabats en 4 i en 9. Enguany les Festes Quinquennals se celebraran de l'1 al 14 d’octubre de 2024.
Aquestes festes són una gran celebració, la nostra bandera i la nostra senya d’identitat com a poble, com a col·lectivitat. L’arribada de la Mare de Déu a Alcanar suposa un dels actes més emotivament viscuts per tota la ciutadania, i celebrat amb un gran castell de focs d’artifici blancs que dóna formalment inici a aquestes festes.
Durant els pròxims mesos els canareus, canareves, casencs i casenques tornaran a aplegar-se en reunions veïnals per a preparar les decoracions florals fetes a mà, les catifes de serradures acolorides, els altars, etc., amb l’objectiu d’aconseguir, un any més, que l’ornamentació espectacular dels carrers sorprengui a tots els visitants. Tots els habitants del municipi tornaran a reviure el sentiment col•lectiu que els fa treballar conjuntament, amb la força d’un poble unit.
_______________________________________________________________________________
Festa Tradicional d’Interès Nacional
Les Quinquennals d’Alcanar formen part del catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. El 2010 es van declarar Festa Tradicional d’Interès Nacional. L’any 1939 el poble d’Alcanar va fer la promesa a la nova imatge de la Verge del Remei de celebrar cada cinc anys les Festes Quinquennals. Tal com explica en el seu portal el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, durant les Festes Quinquennals la Verge del Remei és baixada en romeria de la seua ermita al poble.
L’emoció col·lectiva és reviscuda durant els nou dies que la imatge és passejada pel poble en processó. Al matí, a l’església, es fa el rosari de l’aurora i la missa, i al vespre la imatge recorre els carrers d’Alcanar. Els portants de la imatge són els mateixos veïns i veïnes dels carrers, que l’acostumen a portar al passar per davant de les seues cases. Finalitzada la processó del sector corresponent, en el temple parroquial se celebra la novena, en la qual cada dia predica un capellà diferent. Per aquests dies, el poble es “vesteix de festa”, amb decoracions florals, catifes de serradures acolorides, balcons amb la imatge de la Mare de Déu del Remei, il·luminacions, etc.
Nou dies després que la imatge haja estat passejada en processons per Alcanar i les Cases, és retornada a l’ermita, on les ofrenes de flors, la celebració solemne de la missa i diverses activitats a l’aire lliure donen per acabades les festes quinquennals.