Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: abril 2022

Opinió grups municipals: abril 2022

 

No tot val per fer política! (1a part)
 
Es parla de postveritat quan importa més la difusió social i el corrent d’opinió que pretén crear una notícia que la seua pròpia veracitat. Malauradament, aquesta pràctica comunicativa poc recomanable s’ha convertit de forma no anecdòtica en la principal senya d’identitat de la CUP d’Alcanar i en una eina recurrent per intentar desgastar l’equip de govern al preu que siga.
 
Fa molt que els comunicats de la CUP es caracteritzen pel poc rigor, les tergiversacions, les informacions esbiaixades, deliberadament imprecises i tretes de context i per la sistemàtica omissió de tot allò que no agrada i no interessa que se sàpiga.
 
Sense anar més lluny, en el text El ple, l’eina imprescindible, la CUP responsabilitza directament l’equip de govern de la no convocatòria de plens, deixant entreveure un intent d’invisibilitzar i silenciar l’oposició. També de no facilitar actes de reunions de regidors de l’oposició amb tècnics municipals i de la no publicació d’actes de plens a la web de l’Ajuntament.
 
Tal com va quedar demostrat mitjançant un escrit posterior del nostre grup, ni l’ajornament del Ple de gener (a instàncies del secretari municipal) ni la no publicació d’actes de plens (que encara no han estat aprovades pel mateix Ple) són responsabilitat ni depenen de la voluntat del govern. D’altra banda, l’any passat, es van convocar vuit plens, dos més del mínim establert per llei. A més, quan es convoquen plens extraordinaris, malgrat que la normativa no ho contemple, s’inclou el torn obert de paraules perquè l’oposició es puga expressar i fiscalitzar el govern. Així mateix, en les reunions amb tècnics municipals -organitzades a instàncies de l’equip de govern- per informar l’oposició sobre qualsevol qüestió no s’aixeca acta. Per tant, difícilment se’n pot lliurar còpia. Lamentablement, tots i cadascun d’aquests fets són coneguts per la CUP. Per tant, resulta obvi l’objecte d’aquest escrit.
 
Quan les coses no surten com s’espera i es fan evidents la falta de treball, la incapacitat per sostenir un projecte polític clar, de formular propostes realistes i d’assumir qualsevol mena de responsabilitat, s’acaba caient en tics i pràctiques pròpies d’altres èpoques per tal de justificar determinades actituds i intentar dissimular aquestes mancances. No obstant això, insten la CUP a repensar aquesta manera de fer atès que no només genera crispació sinó que també malmet una institució a la qual pertany.
 
No tot val per fer política. Continuarà...
 

----------------------

La CUP Alcanar – les Cases impulsa un punt d’assessorament energètic veïnal.

En el darrer ple municipal del mes de març es va aprovar una moció per crear un servei d’atenció veïnal sobre les factures d’electricitat i gas. Aquesta moció, promoguda pel grup municipal de la CUP Alcanar – les Cases, té com a objectiu crear un servei d’atenció periòdica per resoldre qüestions vinculades a les factures d’electricitat i gas.

Aquest servei es prestarà de forma gratuïta a tot el veïnat, tant particulars com empreses, mitjançant la contractació d’uns serveis d’assessoria energètica. En aquest punt d’atenció veïnal es podran tractar aspectes tals com: Explicar i revisar la factura elèctrica i de gas. Recomanar accions per reduir la despesa. Aconsellar i informar sobre la possibilitat de realitzar instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic o altres formes de generació d’energia. Informar sobre les comunitats energètiques. Donar suport a l’usuari en cas de realitzar alguna queixa a la comercialitzadora/distribuïdora.

Properament es realitzarà una campanya de promoció del punt d’atenció veïnal. Aquest servei s’implementarà durant el proper trimestre i començarà amb una prova pilot en els diferents nuclis urbans del municipi.

Assemblea Local de la CUP Alcanar – les Cases

Abril del 2022

Alcanar i les Cases, el Sénia, Països Catalans

 -----------------------

 
El passat mes de novembre en sessió plenària s'aprovava per unanimitat una moció presentada pel nostre grup municipal per tal de reclamar un manteniment dels lligallos del terme municipal d’Alcanar.
 
Recordem que el POUM d’Alcanar reconeix 13 lligallos i entre tots ells sumaven una longitud de 58,4 km. Aquests camins són el testimoni de la transhumància que transcorria antigament pel nostre terme i avui en dia la majoria d’ells són camins que connecten el nostre món rural donant accés a finques, granges o connectant nuclis urbans del municipi.
 
Segons la Llei 3/1995, de 23 de març de vies pecuàries, estableix que aquestes vies són béns de domini públic de les comunitats autònomes i on també es preveu que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en el marc de cooperació amb les comunitats autònomes pot instrumentar ajuts econòmics i prestar assistència tècnica per a la realització de totes les accions encaminades cap a la integritat i conservació adequada del domini públic de les vies pecuàries.
 
En aquella moció demanàvem que l’ajuntament realitzes un seguit d’accions per tal d’iniciar les demandes per reparar aquestes vies, com ara que realitzés un càlcul de les despeses en manteniment i adequació de les vies pecuàries del tm d’Alcanar en els últims 20 anys i que després instés al Departament d’Acció Climàtica a què faci front a la quantia corresponent al manteniment. Despeses que ha hagut d’afrontar el mateix Ajuntament durant tot aquest temps.
 
Entre d’altres, també demanàvem que l’ajuntament d’Alcanar instés al Departament d’Acció Climàtica, a signar un conveni de col•laboració per tal que el mateix ajuntament pugui gestionar el manteniment de les vies pecuàries com administració més pròxima . I que aquest conveni incorpori una aportació econòmica de la Generalitat cap a l’Ajuntament d’Alcanar per tal de poder sufragar el manteniment d’aquests.
 
La sorpresa ens la vam endur el passat ple de març on es confirmava l’incompliment dels acords presos amb anterioritat. I se’ns informava que el govern d’Esquerra d’Alcanar no havia ordenat fer els càlculs de les despeses en manteniment dels lligallos dels últims 20 anys, que no havien instat al Departament d’Acció climàtica (dirigit per ERC) a què se’n facin càrrec d’aquestes despeses i molt menys que dotessin una partida pressupostaria perquè l’ajuntament d’Alcanar pugui afrontar aquest manteniment.
 
Finalment, simplement s’ha aconseguit després de 7 mesos, un permís per apedaçar alguns camins, en un cost al voltant de 15.000 euros que haurà de fer front el mateix ajuntament. És a dir, que ens tocarà rascar la butxaca per arreglar la casa dels altres.
 
Decebuts de com s’ha dut tota aquesta gestió i on hem trobat a faltar la mateixa intensitat en què l’alcalde recriminava i demanava a altres organismes supramunicipals el cobrament de subvencions pels aiguats del 2018, on ho feia de forma desafiant i agressiva. Però es veu que depenent del partit polític que lidera segons quin departament el discurs es fa en un to més suau, dòcil i resignat.
 

-----------------------

 

Des de ja fa més d’un mes, estem vivint uns moments dramàtics per la invasió d’Ucraïna per part del Govern Rus.

Una guerra televisada on ens fan veure l’horror d’una guerra que no conduirà a res que no sigui misèria i destrucció a un país que l’únic que vol és ser lliure.

També ens podem donar conte que els mitjans de comunicació així com la comunitat internacional pareix que no se’n recorden de què hi ha molts més països on estan en guerra i sofreixen la repressió i els abusos dels drets humans, dels diferents mandataris al poder.

Afganistan, on des que estan els talibans i segons l’ONU poden morir de fam milions de xiquets.

Iemen, on la guerra continua sent devastadora.

Israel i Palestina, un conflicte que pareix que no té que acaba mai, últimament la lluita entre Gaza i Israel a estat la més destructiva en més d’un decenni.

Etiòpia, lluitant per un govern opressor que ha desfet el país.

Haití, està devastada per contínues crisis polítiques, els desastres naturals, les bandes criminals, i l’assassinat del president Jovenel Moise.

Myanmar, després d’un cop d’estat al país es van desencadenar en un seguit d’enfrontaments de conflictes armats, on l’exercit va substituir al govern per una junta militar, que detenen, torturen i executen als opositors.

Estat Islàmic, la lluita entre els països africans i els jihadistes s’està estenent cada vegada més, zones del Sahel, nord de Mali i Níger, les àries rurals de Burkina Faso, i alguns fronts de Moçambic o el Congo.

Els refugiats, que ara últimament la TV no hi parla gens, de les acusacions de Turquia a Grècia per la mort de 12 refugiats per hipotèrmia.

Líbia, on en la crisi migratòria s’està promovent un sistema pervers d’abusos i violacions contra els emigrants i refugiats.

No hem de donar l’esquena a tota aquesta gent, perquè no hi ha res que justifiqui aquesta misèria, ni justifiqui cap guerra.

 

-----------------------

 

El PSC exigirà al govern català la construcció d’un nou hospital a les Terres de l’Ebre, tal i com va aprovar el Parlament el 24 de
març amb l’única abstenció d’Esquerra.
 
La gent de les Terres de l’Ebre vol un nou hospital i necessita un nou hospital! I no només la gent, els facultatius del mateix Hospital Verge de la Cinta, alerten de serveis al límit i sobrepassats. El centre té problemes per trobar professionals, en serveis com cardiologia, o té falta d’espais i tecnologia, com passa a l’àrea quirúrgica, que és la mateixa de fa 46 anys, per poder retallar les llistes d’espera. Aquest centre és el de referència de més de 180.000 habitants de la nostra regió sanitària. Es va construir el 1976 a 30 metres de desnivell des del centre de la ciutat i rodejat de muralles medievals, i a pesar de les ganes d’incorporar noves prestacions, la seva complexitat ho ha impedit i ha obligat a crear nous espais fent que el seu estat sigui d’obres permanents. A més a més, tots i totes coneixem de sobra els problemes que hi ha per arribar fins a l’hospital. El seu emplaçament provoca embussos on veïns, treballadors, usuaris i vehicles d’emergències queden atrapats. Una realitat que es fa cada cop més insuportable i no es veuen canvis a curt termini, ja que la construcció d’un nou hospital no tira endavant deu anys després d’aprovar-se el projecte, primer per les retallades en la sanitat pública de l’expresident Artur Mas, i ara per l’abstenció d’ERC.
 
Des del PSC s’han presentat mocions a tots els ajuntaments de les Terres de l’Ebre, i Consells Comarcals, per debatre i aprovar la construcció del nou hospital, però l’abstenció d’Esquerra fa que la nostra iniciativa es bloquegi. Ja tenim més que clar que la intenció de la Generalitat és la de no gastar-se ni un euro en les Terres de l’Ebre, però el passat 24 de març es va portar al Parlament on sí que va ser aprovada, i ignorar la votació del Parlament és totalment antidemocràtic, per això exigirem al govern català la construcció d’un nou hospital a les Terres de l’Ebre, perquè ens el mereixem i perquè és de justícia que el tinguem.
 
Estem profundament decebuts amb Esquerra, partit que presumeix de “traure’s la camiseta” pel territori, haurien d’impulsar més que ningú aquest projecte. Els polítics, si volem ser útils com a polítics, hem de pensar i mirar pel territori, bàsicament i essencialment. I, un cop més, no ho estan fent!