Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: març 2022

Opinió grups municipals: març 2022

 

Totes i tots som 8M
 
Al març parlem en clau de dona, per a reflexionar i marcar nous reptes, en el marc del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i així es reflecteix també en les diferents campanyes en els mitjans de comunicació municipals. La nostra voluntat és continuar apostant per un lideratge ferm en el desenvolupament de polítiques públiques a favor de la igualtat de gènere. A Alcanar ens vam declarar poble feminista, a partir d’una proposta del nostre grup municipal i aprovada en plenari. 
 
De la teoria passem a la pràctica. Hem implementat la carpa lila i multicolor en les nostres nits d'oci; un espai d'atenció i informació. Tenim el "Punt Dona" a l'Hotel d'Entitats, amb una tècnica formada que posa a l'abast de totes les dones del nostre municipi informació sobre el ventall de recursos dels quals disposem, tant en l'àmbit municipal com supramunicipal.
 
Un altre dels nostres reptes és visibilitzar l'aportació que les nostres dones han fet històricament al nostre municipi. Alcanar som un poble pagès, on el paper de les dones ha estat fonamental en l'evolució del nostre municipi. Una tasca sovint invisibilitzada i que hem volgut posar en valor en l'exposició "Les dones al món rural"; i ben aviat amb "Les dones a la mar" a les Cases d'Alcanar. Tenim una escultura de la dona pagesa i ara també treballem en una escultura de la dona remendadora. 
 
Un altre repte del nostre pla de govern és treballar per la igualtat. El nomenclàtor dels carrers és una clara mostra de la desigualtat entre homes i dones, fruit d’èpoques històriques en què la dona era totalment menystinguda. Ara tenim nous carrers al municipi, i tindran nom de dones. 
L'elecció d'estudis superiors també s'ha vist sovint, aquí i arreu, marcada pel biaix de gènere. Tenim al nostre municipi dones que han cursat aquí la primària i la secundària, han escollit carreres històricament masculinitzades i a hores d'ara estan fent feina en allò que han estudiat. Testimonis que, amb la complicitat del cicle de Vídeo, Dj. i so, han gravat les seves experiències, per compartir-les amb l'alumnat. Sens dubte són clars exemples per a les noves generacions, que conviden a trencar barreres i a lluitar pels somnis propis. 
 
Encara hi ha reptes pendents i un llarg camí. I cal que tinguem clar que la posició de cadascun i cadascuna de nosaltres davant la desigualtat de gènere, si no és una postura d'implicació, acaba sostenint-la i sent-ne còmplice. 
 
 

----------------------

No s’ha de confondre ajuntament amb partit

El passat divendres 11 de febrer vam assistir a l’acte del dia Europeu del 112 organitzat per la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Alcanar. Un acte fet a mida per les dos administracions dirigides per ERC, totalment buit de contingut, partidista, autocomplaent i on, bàsicament, hi van assistir classe política, càrrecs del Departament d’interior i premsa.

Sembla que l’únic l’objectiu de l’acte i la posterior passejada pels nuclis del municipi només era el desplegament institucional i polític, generar fotos i titulars de premsa. Un acte que hauria d’haver estat un homenatge ciutadà i un espai on trobar solucions a les problemàtiques generades pels aiguats del primer de setembre i que avui, més de cinc mesos després, encara no s’han resolt.

Més enllà del simbolisme purament partidista de l’acte, es va evidenciar quelcom que a la CUP des de sempre critiquem, les portes giratòries (siguen dintre o fora de l’administració), les privatitzacions i els elevats sous dels polítics. En l’acte, hi va intervindre la directora del 112, Irene Fornós, regidora de Bítem i ex diputada al Parlament de Catalunya per ERC i que en esta legislatura no obtingué l’acta de diputada. Ara, Fornós, com a directora del 112 compta amb un salari de 87.456 €/bruts anuals.

Este sou altíssim, és només la cirereta a la gestió tèrbola del 112. Fins al maig de 2021 l’atenció telefònica del 112 estava adjudicada a l’empresa Grupo Norte. Després de 4 mesos de vaga convocada per la CGT per impagaments, a causa de la situació precària i males condicions laborals, el servei va passar a mans de Ferrovial, exactament igual que el 061 (de pagament anteriorment) de la Conselleria de Sanitat. La Conselleria d‘Interior va emprendre un procés de concessió del servei d’urgència que es va adjudicar per un període de 10 mesos a Ferrovial.

Des de la CUP al Parlament, se va donar suport a la vaga del 112 convocada per la CGT i hem treballat per la internalització del 112 – com també per la internalització del servei de transport sanitari o el 061 – i així millorar les condicions del servei i les condicions del personal laboral, però el servei estarà en mans privades fins el 2024.

Per últim, potser ja seria hora també que comencéssem a fer notar la barbaritat de sous que tenen els nostres Consellers: Joan Ignasi Elena, ex diputat del PSC i actualment a proposta d’ERC Conseller d’Interior, té un salari de 115.517.04€/bruts anuals.

En l’àmbit local, des de l’assemblea local de la CUP Alcanar – les Cases pensem que s’ha d’avançar cap a la creació d’un cos de Protecció Civil Local que pugue fer front de forma concreta i ràpida a qualsevol emergència. Els darrers episodis meteorològics així ho evidencien, i hem de ser conscients que degut al canvi climàtic, les catàstrofes meteorològiques seran més recurrents i més devastadores que fins ara, per tant, hem d’estar preparades.

Per últim, com a municipi ens és urgent deixar de banda per una vegada per totes, el postureig, la façana i la retòrica sense cap mena de contingut. És molt important, deixar de confondre partit, amb Ajuntament i municipi.

 
 

 -----------------------

Són moltes les idees i reflexions que voldríem tractar en aquest article d'opinió, però l'espai és el que és i l'actualitat és capritxosa i quan encara no hem sortit d'una pandèmia mundial que tot just ara compleix dos anys ens veiem submergits en altres circumstàncies de conseqüències catastròfiques.
 
Voldríem començar aquest article fent referència a la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8M), on tot i la insistència dels últims temps encara ens queda molt de recorregut per fer en la igualtat efectiva entre homes i dones, molt camí per eliminar la bretxa salarial, els sostres de vidre i trencar estereotips masclistes. Com a membres de la nostra societat tenim el deure de contribuir a canviar l'imaginari col·lectiu i també a combatre les actituds masclistes que es produeixen cada dia. Malgrat les modificacions legislatives dels darrers anys i els avenços assolits, encara hi ha indicadors preocupants que hem de treballar per corregir.
 
També ens preocupa l'esclat del conflicte entre Rússia i Ucraïna, on no només s'estan violant els tractats internacionals, sinó que amb aquest enfrontament s'estan vulneren els drets humans. Estarem pendents de la seva evolució i com ens va afectant aquest desgavell.
 
I finalment i en clau més municipal, voldríem fer menció una vegada més a la mala planificació i nefasta execució de la campanya de sensibilització del control de velocitat duta a terme al nostre municipi durant el mes de juny.
 
En preguntem quina sensació han de tenir aquelles més de 350 persones sancionades econòmicament i amb pèrdua de punts del seu carnet de conduir en veure que al cap de pocs mesos de ser sancionats s'han restablert les velocitats prèvies a la campanya i sentir des de la impulsora regidoria de governació demanar disculpes per l'estèril i desastrosa campanya de sensibilització, o més ben dit, campanya purament recaptatòria.
 
Quan no s'actua bé, es fan les coses malament, s'han d'assumir responsabilitats i no n'hi ha prou en demanar disculpes en la boca petita i dir que ho sento, no ho tornaré a fer més!
 
 

-----------------------

 

L’escola Marjal de Les Cases i la conciliació familiar

Fa anys que a les Cases d'Alcanar, moltes famílies han hagut de privar-se de dur als seus nens a escola del poble, també que hi ha persones que tenint treball, i volen treballar no poden fer-ho.

I això té una raó, no hi ha menjador escolar ni s'ofereix al centre de les Cases, no hi ha alternatives ni propostes viables per part de l'Ajuntament.

La junta de l'AMPA han intentat que el consistori es prengui aquest tema seriosament fent propostes, s'han donat alternatives, i a cadascuna d'elles la resposta de la regidoria, era una dificultat una pega. Sabem per què? honestament cadascú de nosaltres/vosaltres sabem que quan hi ha voluntat política i esforç comú les coses es poden aconseguir. Trobar una solució per a les hores de menjar per als nens i nenes que van a l'escola Marjal, no és una tonteria, afegint el problema que els seus pares han de treballar i la majoria no tenen ajuda familiar encara agreuja més esta situació, és molt més important del que pareix. Possiblement, son una minoria, però això no vol dir que no tinguin el dret a tenir aquest servei. En un estat tenim totes i tots els mateixos drets, és un pilar de la nostra societat i economia la conciliació familiar.

Per què tracten a la gent que viu a les Cases i té aquest problema com si fossen ciutadans de segona? No paguen els impostos com qualsevol ciutadà?

No creiem que aquest sigui l'únic problema que aquest govern municipal està desatenent, però en aquest tema parlem de nenes i nens, i parlem de la dura problemàtica del no poder treballar per pagar les vivendes, i per poder arribar a final de mes, i per poder menjar i tindre una vida digna. El desvergonyiment amb què el consistori va dir per Facebook que no tenia previst fer el menjador és a la vegada una vergonya. S'han fet moltes propostes en dècades en aquest tema, i no s'han molestat en voler trobar una solució, ni proposar o provar alguna alternativa, per això pensem que no s'esforcen en solucionar-ho. Això no és política, ni és de ser coherent en allò que se promet a les eleccions, i el que se fa quan s'està governant, això és partidisme és irresponsabilitat, això és amprar-se amb l'opacitat de la política dels nostres temps. Els nens i nenes, pares i mares de les Cases, es mereixen que les seues necessitats es prenguin seriosament ja d'una vegada per totes, perquè tots/totes tenim el mateix dret..... per igual, sigui qui sigui, sense tindre en compte ni procedència, ni ideologia. S'ha de pensar en futur i el futur comença per donar als nostres conciutadans el que realment els fa falta.

 

 

-----------------------

 

Al nostre article del desembre passat, explicàvem el perquè l'oposició en bloc demanava responsabilitats a l'alcalde i la dimissió del regidor de governació arran de la campanya recaptatòria del famós radar, que va afectar molts canareus i canareves, que després de la covid-19 i els aiguats de l'1 de setembre, prou ens està costant aixecar el cap.
 
Al ple següent, o sigue, el d'aquest mes de febrer, torna a sortir el tema, evidentment, i per fi, després d'haver al·ludit tota responsabilitat a la reunió que ens van convocar amb els tècnics de l'empresa contractada i de l'ajuntament, el regidor de governació reconeix que va ser decisió seva la de realitzar aquesta campanya, afegint que si ha de demanar disculpes, les demanava.
 
Les disculpes a la ciutadania del nostre poble no els serveixen de res. La nostra portaveu a l'ajuntament, li va demanar que aquestes disculpes han de ser públiques i a més, acompanyades de tornar els diners de totes aquestes multes tal com va fer l'alcaldessa de Vilanova del Camí (Anoia) que va retirar 6000 multes posades per un radar polèmic, tornant l'import de les sancions de manera excepcional per la situació social que s'està vivint, per la crisi econòmica de la pandèmia, a la que nosaltres li hem d'afegir la malesa dels aiguats. A part, l'alcaldessa mantindrà el radar per reduir el risc dels vianants i perquè està en un lloc on és necessària aquesta mesura dissuasiva. Aquesta alcaldessa té clara la intenció del radar, evitar atropellaments i vetllar per la seguretat dels vianants, però el nostre regidor de governació creu que en posar un radar una setmaneta, uns dies després d'un canvi de límit de velocitat ja n'hi ha prou i ho havien de fer, segons ell.
 
I a tots els ciutadans i ciutadanes que van ser multats per la circumval·lació, que aquells dies el límit era 30 km/h. i ara torna a ser 50 km/h què els diem ara?
 
Nefasta gestió! Sr. regidor, tornin els diners a la gent del poble i una altra vegada que vulguin fotre als canareus i canareves, estudie millor com fer-ho perquè no es vegi tant el plumero.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar