Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: març de 2020

Opinió grups municipals: març de 2020

Cuidem-nos

Canareves, casenques canareus, casencs, veïns i veïnes d'Alcanar-Platja...

Durant els pròxims dies viurem una situació complicada que requerirà la col·laboració de tothom i de mesures inusuals. I per tant, és vital que fem aflorar aquell esperit d'empatia, de col·laboració i de compromís que tant caracteritza a la gent del nostre poble.

Segurament hi haurà decisions dels nostres representants polítics que no seran fàcils d'entendre, però cal tenir present que les prenen basant-se en les indicacions de les institucions de referència i sota els principis de prevenció i seguretat, i sempre, per damunt de tot, prioritzant el vostre benestar.

Aquests últims dies hem pogut comprovar com la vostra responsabilitat i empatia us ha convertit en herois i heroïnes anònims que amb petits gestos esteu aconseguint grans coses. Gestos de generositat que connecten secretament amb els actes més extraordinaris.

És la vostra solidaritat quotidiana la que fa de far d'esperança en aquests moments difícils. L'heroïcitat no és en les declaracions pomposes, sinó en els vostres actes més quotidians. Tanmateix, som conscients que reaprendre a viure en un dia a dia estrany no és cosa fàcil. Per això hem de fer "comunitat": acompanyar-nos els uns als altres, cuidar-nos, i sobretot tenir cura de les persones més vulnerables.

Actualment, anar a fer la compra o a la farmàcia es converteix, per aquestes persones, en una situació de risc que podem evitar. Tanmateix, l'angoixa i el desassossec poden aparèixer, perquè som éssers socials, ens nodrim de les interaccions personals i, per tant, aquesta situació ens pot afectar emocionalment.

Per tot això, a partir de dilluns, 16 de març, al nostre poble s'activa una bateria de serveis complementaris als Serveis Socials que permetrà fer la compra, aconseguir els medicaments necessaris i garantir suport psicològic, coordinat per quatre psicòlogues professionals. Una iniciativa exemplar que volem posar en relleu i que ens fa sentir orgullosos de la nostra gent.

Continuem exemplars, responsables i prudents davant aquest repte de la naturalesa. Encetem uns dies vitals en la batalla contra la pandèmia. Seguim al vostre costat.

Cuida't, cuida'ns. Queda't a casa.

----------------------

El negoci de la brossa segueix fent pudor

Fa uns mesos la CUP Alcanar - les Cases publicàvem un article titulat: “El negoci de la brossa fa pudor”, on mostràvem els dubtes que ens planteja este nou sistema de contenidors en superfície.  Doncs bé, ara que ja tenim els contenidors instal·lats, molts d’aquells dubtes segueixen sense tindre resposta, intentem explicar-nos: 

1)Tornem enrere? El sistema de contenidors soterrats es va implementar al març de 2008 i la inversió per al Montsià va rondar els 5.000.000€. Quin cost tindrà aquesta nova inversió per a Alcanar? 

2)Perquè canviar? Des de l’equip de govern d’ERC es diu que un dels motius d’optar per este nou sistema és l’estalvi respecte del cost que suposaria adaptar a la nova normativa les illes soterrades. 

Però en canvi veiem que al Montsià hi ha pobles que han optat per no sumar-se, de moment, a este canvi. A Amposta, per exemple, han optat per combinar tots dos serveis, tenen contenidors soterrats i en superfície i altres pobles del Montsià, de moment, continuen amb els soterrats.  Realment llavors era forçós canviar-los tots a superfície?

3)Estalvi? Un altre dels motius que hem escoltat més d’una vegada és sobre l’estalvi que tindrem en este nou sistema, que els costos finals seran menors: 70.000€ per la gestió i 15.000€ en la neteja dels lixiviats. Esperem tenir aviat els pressupostos del 2020 i podrem vore si s’hi veu reflexat este estalvi. 

4)Manca de previsió? Al març de 2019 la compra prevista era de 300 contenidors, ara finalment sembla que la compra és de 343 nous contenidors. Serà per una manca de previsió ja que els contenidors en superfície tenen fins a un 25% menys de capacitat que els soterrats? Este estiu tothom va poder veure a Les Cases imatges d'escombraries fora dels contenidors perquè estaven totalment plens. 

5)I les veïnes? La supressió de la illa de la Plaça del Camí Ample ha provocat que les veïnes d’aquell barri ara haiguen d’anar a tirar la basura a altres punts del poble, duplicant-se el recorregut que han d’efectuar. Això romandrà així sempre?  

6)I si plantegem el porta a porta? Un sistema on les veïnes treuen al carrer cada dia les escombraries d’una fracció diferent (orgànica, envasos, paper, vidre o resta) segons un calendari i estes són recollides pel camió corresponent. 

Quin son els motius reals que han portat a recuperar els contenidors en superfície i si realment aportarà alguna millora en el servei a la ciutadania. Ens trobarem d’aquí 10 anys fent un nou canvi? 

 

Assemblea Local de la CUP Alcanar – les Cases

 -----------------------

Temps convulsos

Estem vivint uns moments de molta confusió en molts àmbits de la nostra vida i al mateix temps dificultats socioeconòmiques, dubtes sociosanitaris i episodis incerts en àmbits sociopolítics.

En aquests moments, les reivindicacions dels pagesos i ramaders que demanen un mercat i unes condicions més justes poder viure dignament del seu propi treball davant d'un sistema que desafavoreix i castiga sempre als mateixos. Les administracions competents no apliquen mesures correctores urgència per aquest sector tan vital per a tota societat i de no fer-ho podríem tenir en poc temps una situació encara més agreujada d'abandonament de terres, cultius i d'explotacions ramaderes, fent que el primer escaló de la cadena productiva no sigui sostenible i acabi caient amb les catastròfiques conseqüències que en derivarien. Malauradament a Alcanar amb el tema dels cítrics som testimonis en carns pròpies d'aquesta situació i baix la incertesa observem l'esdevenir dels fets tot esperant accions que puguin revertir aquesta tendència tan negativa dels últims anys.

Altres temes preocupants d'actualitat són els sociosanitaris amb el COVID-19 (coronavirus) que ha centrat el 100% de l'atenció i preocupació de la població mundial. Per un costat tenim la precaució que s'ha de tenir a l'hora de desplaçar-te a segons quins llocs i les mesures que s'han de prendre i l'altra, és l'alarmisme mediàtic que constant pels mitjans de comunicació i xarxes, moltes vegades informat i d'altres desinformant. Simplement hem de tenir precaució i sentit comú.

Per últim i per això no menys important, ens trobem amb un desconcert sociopolític que afecta des de conflictes mundials entre nacions fronteres com la Grega i la Turca que són testimonis de la crueltat i inhumanitat més mesquina i hipòcrita, fins al temporal Gloria que vàrem patir de primera mà a les nostres terres i al nostre municipi concretament. No podem oblidar el conflicte català amb l'estat Espanyol que segueix estant molt travat sense veure cap tipus de solució a mig termini. Taules de diàleg que no aproximen posicions i partits polítics catalans que busquen la seva estratègia electoral. En fi... son temps de mantenir la calma el màxim possible, ja que les turbulències ens venen soles i haurem d'esperar a veure com reacciona la societat davant d'aquests temps incerts, però tan transcendentals per a la humanitat.

----------------------

 Volem saber on estan els diners dels temporals de l'octubre 2018
El dissabte 15 de febrer de l'any 2020 el diari de Tarragona a la Secció de l'Ebre publicava una notícia referent als temporals de l'octubre de l'any 2018, afirmant el Subdelegat de Govern Espanyol a Tarragona Sr. Joan Sabate que el govern de la Generalitat ja ha rebut fa més de dos mesos els 6,9 milions per pal•liar els danys municipals, segons Sabate ara és el Govern de la Generalitat qui ha d'aportar un 50% i fer-lo arribar als 27 ajuntaments afectats pel temporal.
Desde Desperta't volem saber:
Quants diners s´han transferit de la Generalitat a l'Ajuntament per pal•liar els desastres del temporal del 2018. Si els hem rebut en què els hem utilitzats, en què obres de millora s'han invertit aquests diners. I a quines zones del terme municipal
Ho Volem saber perquè segons les declaracions de l'alcalde a la premsa comarcal, amb motiu del temporal Glòria del passat mes de Gener afirmava que aquestes comarques ens tenen oblidats les administracions que fan falta inversions i ajudes per a pal·liar els danys del temporal Gloria.
Cal recordar que des de fa més de 8 anys el govern de la Generalitat està en mans del Pdcat i ERC, hauria de ser el propi alcalde el que pressionés al Govern de la Generalitat perquè les inversions arribessin a les Terres de l'Ebre i al municipi per mitjans de l'Institut de Desenvolupament de les Terres de l'Ebre, Presidit per ERC, del Consell Comarcal el Montsià, que presideix vostè, de la Diputació de Tarragona que també presideix ERC. En definitiva en comptes de fer populisme demanar als seus companys del poder que solucionin els greus efectes del temporal dels últims temps, tant al Delta com als municipis perquè aporten posen les inversions necessàries per a que l'agricultura, la indústria, el turisme siguin el motor de desenvolupament econòmic, i no tinguem que perdre 50,000 habitants en els últims 10 anys a les Terres de l'Ebre.
Sr. Alcalde no n'hi ha prou amb anar a la Ràdio Municipal a queixar-se, cal aixecar la veu per defensar el que és just i treballar per millorar la vida dels conciutadans d'Alcanar.
No n'hi ha prou amb donar ajuts a tots per igual, xocolata, pastes i pa i circ, i més sent un home d'esquerres que hauria de tenir com a horitzó un programa de govern que faci que els ciutadans d'Alcanar, puguin viure en un futur del seu treball, veient com s'està posant l'Agricultura amb les peticions de preus justos, ho tenim malament, per cert no hi havia cap representant municipal a la manifestació d'Asaja el passat dia 21 de febrer a Tortosa.
-----------------------
Escollida la nova executiva del PSC de les Terres de l'Ebre
El passat 29 de febrer, el PSC de les Terres de l'Ebre ha celebrat el seu 5è Congrés de Federació, on han determinat les línies de treball pels pròxims 4 anys, així com les persones que lideraran aquesta nova etapa. Manel de la Vega, reelegit primer secretari al capdavant d'una executiva renovada i il·lusionada que defensarà unes Terres de l'Ebre amb justícia social, feministes, ecologistes i revertir el despoblament.
La jornada va comptar amb la participació en l'acte de cloenda de la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados que va ser clara al dir que "el PSC és l'alternativa de govern a Catalunya. Tenim la capacitat de construir una àmplia base de consens per a garantir els drets de les persones, la justícia social i l'equitat."
Les propostes dels Socialistes per governar i treballar perquè les terres de l'Ebre esdevinguin una terra d'oportunitats, han anat encaminades en revertir els efectes de l'emergència climàtica que pateix el Delta de l'Ebre, en revertir el despoblament (en 7 anys hem perdut un 7% de població, majoritàriament als pobles petis). En la Transició Ecològica per generar noves alternatives energètiques com a motor econòmic i crear nous llocs de treball. En augmentar l'oferta d'Estudis Universitaris com ara medicina i enginyeria energètica, i per l'economia circular i la digitalització de tots els pobles per petits que siguin.
"Els Socialistes de l'Ebre ens comprometem al desdoblament de l'Eix de l'Ebre i ho farem, ens comprometem a fer un Hospital nou i el farem. Tindrem uns serveis de qualitat i ho farem possible, apostem per la indústria i el turisme sostenible i treballarem pel sector agrari, per la pesca, i per la ramaderia, ja que tenim competències plenes i el Govern de Torra no ha fet res. Volem unes Terres de l'Ebre on es pugui treballar i viure dignament". Ha reblat Manel de la Vega.
La nova Executiva compta amb un 53% de dones, una clara aposta feminista per una nova etapa per les Terres de l'Ebre.
Són noves les secretaries d'Acció Política i Món Rural, amb Francesc Miró (Amposta); Transició Ecològica i Agricultura amb Toni Espanya (Amposta); Coordinació Territorial amb Aleix Ferré (Deltebre) i Ciutadania i Cooperació amb Neus Sancho (Alcanar), de la qual estem molt agraïts per la confiança posada en la nostra regidora i portaveu del PSC d'Alcanar i en moltes ganes de seguir treballant pels ciutadans i ciutadanes de les nostres terres!
 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar