Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: juny 2021

Opinió grups municipals: juny 2021

Objectiu: ampliar l ́oferta formativa 

En el pla de govern 2019-2023 el nostre equip ens vam marcar la fita d ́augmentar l ́oferta formativa a Alcanar: l ́hem triplicat. I a més, aquesta oferta encaixa perfectament amb el pla estratègic de municipi, tant en el sector musico cultural, com en el sector productiu. Aquest curs hem estrenat a l ́Institut Sòl de Riu el cicle formatiu de Vídeo, discjòquei i so, únic a les Terres de l ́Ebre i el vinent està previst començar el Programa de Formació i Inserció d ́auxiliar de Vivers i Jardins. 

La nostra aposta per la cultura i la música és molt clara i ferma. De fet, no podem obviar l ́enorme tradició i trajectòria al nostre poble en aquest sector. En uns mesos veurem inaugurat el nou auditori i, paral·lelament, hem posat en marxa el projecte de conservatori. La nova oferta formativa havia d ́encaixar dintre l'engranatge d ́aquest projecte. I s’ha aconseguit, des de l’any passat ja està en marxa un cicle formatiu innovador, actual i molt atractiu per al jovent. 

Els i les tècnics d ́imatge i so i discjòqueis estan molt buscats dintre el sector musical i cultural de l ́actualitat. Aquestes professions requereixen una formació rigorosa i això implica haver-se format en equipaments de qualitat. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament hem fet una dotació per a equipaments per valor de 15.000 euros aquest curs, i continuarem fent-ho el pròxim curs. 

Per altra banda, el curs vinent estrenarem a l ́institut el Programa de Formació i Inserció d ́auxiliar de Vivers i Jardins, una oferta formativa dirigada al jovent entre 16 i 21 anys que busca una alternativa a l ́ESO, i que encaixa perfectament en el nostre sector agrari, un dels pilars de l ́economia municipal. Per a fer-ho possible, posarem a l’abast de l’alumnat terrenys adequats per a poder realitzar les classes pràctiques. 

Alcanar és el lloc estratègic del nostre territori per impartir aquest programa formatiu. Som una terra de cultius i de vivers, i tenim jovent, amb ganes, que busca una alternativa a la secundària i que en acabar el curs podrà incorporar-se al món laboral o optar a un cicle de grau mitjà. D ́una banda, necessitem joves formats que contribueixin a enfortir el nostre sector primari, i per altra, volem ampliar l ́oferta formativa del nostre municipi i apostar pel nostre jovent. Sens dubte, aquesta fusió crearà sinèrgies i impulsarà nous projectes que contribuiran a assolir nous reptes que se ́ns plantegen. 

 

----------------------

Parlem de pressupostos municipals

El pressupost municipal és, en termes econòmics, on es concreten les voluntats polítiques reals de quin municipi volen aquells que fan los pressupostos. En el nostre cas, l’equip de govern d’ERC.

Una de les formes de classificar el pressupost municipal és per programes. D’esta manera, analitzar los pressupostos mitjançant els programes ens pot ajudar a conèixer quines polítiques es prioritzen des del govern:

Que la ciutadania del nostre municipi no és aliena a la greu crisi socioeconòmica ho mostren les dades d’atur. Al maig hi havia 542 persones en situació d’atur, 50 persones més que les que hi havia al maig de 2020. En canvi, veiem que l’import destinat al Programa 241 - Foment de l’ocupació, és de 0 euros.

Si ens fixem en el programa 231 corresponent a l’Assistència social primària (Serveis Socials), veiem com l’import pressupostat per este 2021 és de 377.778,02 € enfront dels 400.231,75 € que es van pressupostar el 2020. Donada l’actual situació socioeconòmica en què es troben moltes persones del municipi, per què no s’ha prioritzat un augment en les partides d’àmbit social?

Al programa 431, sobre Comerç, trobem una partida de 70.000 € en concepte de subvenció empreses i autònoms. Recordem que l’any anterior es va aprovar una partida semblant, 60.000 € subvenció empresa i autònoms COVID 19, per a fer front al pagament de les despeses de la taxa de brossa i l’impost de vehicles de tracció mecànica. A hores d’ara aquelles persones que van sol·licitar esta subvenció no saben quin import els correspon i evidentment, no han cobrat res. Tornarà a passar el mateix amb aquesta partida de 70.000 €?

La CUP l’any passat ja vam votar NO als pressupostos i creiem que molts dels motius que ens van portar a este posicionament es mantenen en el pressupost 2021:

No hi consta cap intervenció per a la recuperació i rehabilitació de la Casa del Marqués, recordem que l’edifici es va comprar el 2017 al BBVA per 232.000 €.

La partida de diners destinada a polítiques mediambientals és pràcticament nul·la. Des dels municipis s’ha d’impulsar l’autoconsum i la generació distribuïda, ja que són propostes que ens permeten desconnectar d’empreses com Endesa.

A l’anualitat 2020 el percentatge de reconeixement d’obligacions de les inversions és només del 42 %, el 2019 este percentatge era del 52 %. Això provoca que ens trobem en partides que es van repetint any rere any sense que es duguen a terme o que hi haja obres que van amb retard.

Un altre aspecte que cal tindre en compte és el retard en la presentació dels pressupostos al Plenari. La legislació estableix que l’«aprovació definitiva del pressupost pel Ple de la corporació s’haurà de realitzar abans del 31 de desembre de l’any anterior al de l’exercici en el qual s’ha d’aplicar». Ara bé, des del 2013, l’únic any que s’han aprovat els pressupostos ans del 31 de desembre va ser a l’exercici 2019, casualment l’any d’eleccions municipals.

 
 

 -----------------------

 
Una proposta del nostre programa executada
 
Aquests últims dies se’ns ha presentat un nou projecte anomenat “alcabàs”, el qual se’l descriu com un projecte de transformació digital per apropar el comerç local a la ciutadania.
 
Ens satisfà veure com a poc a poc es van materialitzant aquelles propostes que van sortint del nostre grup municipal i que a través de les converses amb l’equip de govern es tornen una realitat.
 
En aquesta ocasió ha estat un Matketplace o el que coneixem com la tenda online dels comerços locals. La implementació d’aquesta eina digital permet unificar tot el comerç en una sola APP, que ha de permetre a les empreses i comerços locals augmentar la seva visibilitat i la seva accessibilitat.
 
El nostre partit era l’únic que portava aquesta proposta en els programes electorals del 2015-2019 i el del 2019-2023. Una proposta que mostrava la necessitat de digitalitzar el nostre comerç local i transformar i actualitzar les formes de venda tradicionals.
 
En aquells moments potser era una proposta molt visionària, però el temps ens ha donat la raó.
 
Aquesta proposta ja estava inclosa en els acords de pressupostos que vàrem prendre amb l’equip de govern perquè es tingués present als pressupostos del 2020 i 2021.
 
Una proposta pròpia, però treballada conjuntament amb l’àrea de Desenvolupament de l’Ajuntament d’Alcanar, amb qui hem d’agrair que finalment hagi vist la necessitat del nostre comerç local en realitzar aquesta transformació digital.
 
Gràcies a aquesta proposta, el nostre comerç podrà vendre els seus productes i serveis de forma online, podent competir amb altres plataformes. En definitiva permetrà tant la població local com de fora des d’allí on vulgui amb qualsevol dispositiu podrà efectuar compres als nostres comerços o obtenir tota la informació necessària de les empreses i els serveis i productes que ofereixen.
 
Com nosaltres dèiem, o et transformes o mors.
 
Aquesta és una de les diverses propostes que portàvem al programa electoral i que executa l’equip de govern.
 
Seguirem sumant per millorar la qualitat de vida de la nostra gent.
 

-----------------------

 

El passat dia 27 de maig, vam presentar una moció al Ple on sol•licitàvem que s’instal·lés a les Cases d’Alcanar un pàrquing per autocaravanes.

A meitat del segle XX i fins ara, “el turisme” s’ha convertit progressivament en una activitat estratègica en el desenvolupament econòmic i El passat dia 27 de maig, vam presentar una moció al Ple on sol•licitàvem que s’instal·lés a les Cases d’Alcanar un pàrquing per autocaravanes.

A meitat del segle XX i fins ara, “el turisme” s’ha convertit progressivament en una activitat estratègica en el desenvolupament econòmic i social de Catalunya, i el posicionament mundial del nostre país com destí turístic de qualitat i dalt valor afegit.

Som conscients de la importància del turisme, a Catalunya disposen d’un escenari complet de planificació estratègica del turisme, el Pla estratègic de turisme de Catalunya 2018/22, i el Pla de Màrqueting turístic desocial de Catalunya, i el posicionament mundial del nostre país com destí turístic de qualitat i dalt valor afegit.

Som conscients de la importància del turisme, a Catalunya disposen d’un escenari complet de planificació estratègica del turisme, el Pla estratègic de turisme de Catalunya 2018/22, i el Pla de Màrqueting turístic de Catalunya 2019/22, son dos eines que fixen les condicions competitives, d’impulsar l’adequació del marc legal i regulador del turisme a les necessitats del sector i els objectius en l’àmbit de la promoció turística de Catalunya a l’exterior com a estratègia de creixement responsable i sostenible. La normativa regula, diversos aspectes del foment turístic que és necessari adaptar, tant als diferents canvis legislatius, que s’han produït en els últims anys, com les noves necessitats del sector, originats pel seu extraordinari dinamisme i evolució.

Fer turisme de proximitat en autocaravana és una de les opcions més viables ara mateix i més sostenibles.

Últimament hem vist com localitats molt properes a nosaltres han habilitat zones per aparcament, adaptant-los a les seves necessitats, l›Aldea, l›Ametlla de Mar, Deltebre, aquest servei aportarà a les poblacions una dinamització comercial important.

Des del nostre grup pensem que seria important que es pugui habilitar un espai d’aparcament amb els serveis adequats per aquests vehicles. Seria una forma de reforçar el turisme, i de dinamitzar el comerç i l’hostaleria.

Vam sol•licitar, que s’habiliti una zona de pàrquing “no d’acampada” per autocaravanes a Les Cases d’Alcanar, al ser possible abans que comenci la temporada d’estiu, instal•lant els serveis adients de recàrrega d’aigua, llum, i dipòsit d’aigües brutes, i que se faci per part del consistori una ordenança per regular aquest servei.

Des d’aquí volem agrair el suport donat per tots els grups de l’oposició a aquesta iniciativa, i lamentem que l’equip de govern votes en contra desaprofitant l’ocasió de diversificar el turisme, i de començar a potenciar el turisme com a força principal per al nostre desenvolupament econòmic.

-----------------------

 

 
 Ja ens toca un servei de salut com el d’abans
 
Després que es va decretar l’estat d’alarma produït per la pandèmia, els serveis presencials al nostre CAP es van anar reduint a causa de la situació que estàvem vivint, per evitar desplaçaments innecessaris, aglomeracions de gent i possibles nous contagis. Les visites mèdiques presencials van passar a ser telefòniques en més del 90% de les consultes, i els tràmits per a realitzar peticions de trasllat a especialistes, demanar hora amb els professionals sanitaris o qualsevol servei sanitari, via whatsapp.
 
Ara, una vegada acabat l’estat d’alarma tot continua igual. Entenem que hi ha maneres de prestar la cartera de serveis que han vingut per a quedar-se perquè han resultat ser més còmodes per a tothom, per exemple a l’hora de demanar l’actualització del pla de medicació (receptes), que ho puguis fer amb una trucada telefònica. Però hem de pensar que les visites presencials han de tornar a la seva normalitat i sobretot l’atenció a l’usuari. El que per a nosaltres és tan fàcil com enviar un whatsapp, hi ha molta gent gran, i no tan gran, que no ho saben fer i necessiten algú que els ho faci, i fins i tot hi ha usuaris, que per no fer-ho, han deixat de demanar-se cita, i això no ho podem permetre.
 
La gent gran és la que més necessita els serveis del CAP i és la que més dificultats està tenint. No podem dir-li a una persona que es desplaça al centre per demanar-se visita, que marxi cap a casa i que envií un whatsapp. Ara ja no!
 
El nostre grup va presentar al passat ple una moció reivindicant els drets dels nostres veïns i veïnes a gaudir dels serveis de salut de qualitat i demanant una rectificació per part del Departament de Salut en el sentit de restablir el mateix servei que teníem abans de la pandèmia, que ja toca.
 
La nostra moció era el punt 29 del ple i no vam poder arribar a passar- la a votació. Queda pendent per al pròxim ple de juliol. Esperem, que ja que aquesta moció ha sigut fruit de moltes queixes que ens han fet arribar els veïns i veïnes, l’equip de govern posi fil a l’agulla i arregli aquesta situació al més aviat possible sense haver d’esperar al juliol per a veure si s’aprova o no una petició tan simple i bàsica i a la vegada tan necessària per a tota la nostra ciutadania.