Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Els grups municipals opinen, octubre 2018

Els grups municipals opinen, octubre 2018

 

Seguim fent camí!

El passat 2 d'octubre, Alfons Montserrat donava compte al Ple de la seua renúncia com a alcalde d'Alcanar. Després de 12 anys al front de l'Ajuntament, dona un pas al costat i entoma el repte de dirigir l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE).
Els qui hem estat companys seus al llarg de tot aquest temps no podem fer sinó donar-li les gràcies per la seua dedicació al capdavant de l'Ajuntament, massa sovint, en condicions adverses que, malgrat tot, no han impedit tirar endavant una etapa de progrés com mai ans havia conegut el nostre poble.
També li volem agrair l'oportunitat que ens ha donat a tots i totes de treballar i aprendre al seu costat. Tots compartim l'orgull i el sentiment de formar part d'un gran projecte que, ara, tot just enceta una nova etapa que constata el relleu generacional que està duent a terme el nostre grup municipal.
Ara, Joan Roig assumeix l'alcaldia amb el handicap que suposa rellevar a algú que ha desenvolupat aquesta tasca a un nivell altíssim però ho fa amb un grup de persones al seu costat que el sabem perfectament capaç de liderar aquest projecte en els pròxims anys i amb la confiança que dona el bagatge i l'experiència adquirits al costat d'Alfons.
Assolir una alcaldia és una de les majors satisfaccions que una persona amb vocació de servei públic i enamorada del seu poble pot experimentar però, alhora, implica un nivell de compromís i dedicació majúsculs. Els qui coneixem a Joan sabem que no li falta cap d'aquestes dos coses. Com tampoc moltes altres qualitats que resulten imprescindibles per exercir aquesta responsabilitat.
Alfons, els teus companys i companyes et desitgem sort i encert en aquesta nova etapa professional que ara encetes i ens comprometem a seguir treballant com tu ens has ensenyat, amb la il·lusió i les ganes del primer dia, per continuar espentejant aquest projecte polític que tu has liderat durant tant de temps.
Joan, a tu et donem l'enhorabona i també et desitgem sort i encert però, sobretot, t'animem a ser tu mateix. A exercir d'alcalde amb les teues virtuts i capacitats, que no són poques, i a demostrar a tothom el que fa molt de temps que ens has demostrat als qui treballem al teu costat. Hem tingut el millor mestre, tenim la lliçó ben apresa i estem preparats per a seguir fent camí!

 

----------------------

  Els pobles i ciutats son ens vius I dinàmics que tal com passen els anys i les dècades van experimentant canvis i modificacions.

En general, en pocs anys hem passat d’estar regits per una economia basada en el sector primari, passant per una producció industrial per acabar en una economia terciaritzada a les portes d’entrar de ple en el sector quaternari on les noves tecnologies tindran un paper fonamental.

El paisatge humà també ha patit canvis substancials, i els nostres pobles han canviat degut en  gran part a aquesta evolució i conseqüentment al canvi de les necessitats dels seus habitants.

Per contextualitzar la importància d’aquesta figura , cal atendre a com la dimensió social ha pres força i ha començat a configurar un mapa paral•lel al desenvolupament urbanístic i com aquest factor influeix en les determinacions que tenen a veure en l’ordenació del territori.

Alcanar no està exempt de tot això i per això és tant necessari i vital revisar el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal, veritable full de ruta de cap a on vol anar un municipi.

En el cas del nostre municipi existeix un compromís de realitzar aquesta revisió però  un procés judicial està paralitzant aquesta tasca i fins que no hi hagi una resolució i es pugui reprendre aquesta revisió, pareix que no es mourà un dit al respecte.

No obstant, tots sabem que es tracta d’un procés llarg, feixuc  i complex on a part de tots els grups municipals han d’intervenir altres agents locals, com associacions, empreses, particulars.... I encara que sembli obvi, el que hauria de ser fonamental és saber per què es vol revisar, ja que es tracta de l’instrument que determina el futur d’un poble.

És per això que trobem a faltar treball i iniciatives en aquesta línia per part del govern municipal, on tot i que està el procés paralitzat, es podria avançar feina de forma paral•lela des de la participació ciutadana per determinar el camí que vol agafar Alcanar, tasca que ajudaria molt al posterior treball, ja que el POUM és un instrument complex tècnicament, però en el fons és un document que s’ha de fomentar en bases molt senzilles.

PDeCAT Alcanar, Les Cases i Alcanar-Platja
Octubre 2018

----------------------

 

 

-----------------------

  PROTOCOL

El maig de 2017 la CUP vam presentar una moció per a la creació d’un Protocol contra les agressions masclistes als actes-espais d’oci i festius celebrats a Alcanar.
Moció que no va ser aprovada perquè els regidors d’ERC hi van votar en contra. La regidora d’acció social i ciutadania quan va explicar el sentit del vot negatiu d’ERC va dir: “aquelles peticions que inclouen en la moció s’estan treballant a nivell local, comarcal, territorial i evidentment de país”. Doncs bé, més d’un any després tenim el resultat.

Per a les festes de Les Cases d’este estiu se’ns presenta una campanya per a combatre el sexisme, el racisme i la LGTBI-fòbia, consistent en: millora de l’enllumenat, augment de la vigilància policial, sinergies de treball amb l’empresa de seguretat, campanya publicitària i els referents violeta; això sí, ni rastre del protocol.

La CUP seguim reivindicant la necessitat de tenir un protocol d’actuació contra les agressions sexistes en espais d’oci i de festa, que inclogui la perspectiva de gènere en la programació de festes: quin tipus d’actes es programen, visibilització de les dones, lletra de les cançons, característiques de l’espai físic, model de seguretat, etc.; i que hauria de vertebrar sobre tres eixos: prevenció, formació i circuit d’actuació. Sense obviar que es necessari disposar d’un punt lila, un espai de suport que ha d’esser perfectament identificable per tal que s’hi puguin adreçar aquelles persones que hagin patit qualsevol tipus d’agressió sexista i on seran ateses per persones formades, tot seguint el protocol elaborat.

Tal i com ja demanàvem en la nostra moció aquest treball s’haurà de fer en una comissió on hi siguin presents tots els agents implicats: consell consultiu de dones d’Alcanar, regidoria d’acció social i ciutadania, regidoria de festes, tècniques municipals, grups municipals, policia local, seguretat privada, establiments d’oci, etc.

La feina de la comissió ha de permetre dotar-nos d’ aquelles eines que ens ajuden a caminar cap a la construcció d’espais de relació i socialització lliures de violències sexistes. Sabem que els eixos d’opressió son molts i que en aquest article, per manca d’espai, no hem pogut abordar, però tots ells també han de ser treballats en comissió i inclosos en el protocol.  

I un dubte, la campanya engegada a les festes de Les Cases s’ha treballat amb El Consell Consultiu de Dones d’Alcanar? Perquè segons les actes que consten al web de l’Ajuntament aquest només s’ha reunit 2 vegades ( 07/02/17 i 07/11/17) i en cap d’elles hi consta que s’hagi tractat la campanya.

-----------------------

 

Articles d'opinió de mesos anteriors