Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Els grups municipals opinen, febrer 2019

Els grups municipals opinen, febrer 2019

 Per la dignitat de la pagesia canareva!

A hores d'ara, a ningú se li escapa que la citricultura al nostre territori està passant per moments complicats. A la crisi estructural que arrossega el sector des de fa molt se li han sumat, els darrers temps, noves amenaces –unes, sanitàries i d'altres, comercials– que no auguren un futur fàcil. La darrera d'elles, l'Acord d'Associació Econòmica entre la Unió Europea i els països de la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional, ha permès que grans quantitats de cítrics procedents de Sud-àfrica entren en els mercats europeus, amb el consegüent ensorrament de preus que això ha provocat.

Si bé aquesta ha estat la gota que ha fet vessar el got, la problemàtica a la qual s'enfronta el sector és molt més complexa i requereix la implicació i la complicitat de molts d'actors (administracions, associacions de productors, sindicats agraris...) per a ser resolta. D'altra banda, cal tenir en compte que la importància de la citricultura al nostre poble i al nostre Territori va molt més enllà de les implicacions econòmiques –que no són menors-. La pagesia en el sentit més ampli del terme i la citricultura, tal com l'entenem, possibiliten el manteniment del nostre entorn natural, del nostre paisatge, i la supervivència d'un model social que ens representa i ens identifica i al qual no estem disposats a renunciar. Per això, des de l'Equip de Govern, hem impulsat la campanya "Per la dignitat de la pagesia canareva!".

Mitjançant aquesta campanya pretenem cridar l'atenció sobre la problemàtica que afecta el sector citrícola, però també sobre els efectes que per Alcanar i per al Territori tindria la desaparició de la citricultura, una situació a la qual ens exposem. És per això que estem recollint signatures per a traslladar-les a la Generalitat de Catalunya, el Govern Espanyol i la Comissió Europea. Però, a més, estem duent a terme reunions amb nombrosos representants del sector per tal de copsar la seua visió sobre el present i el futur de la citricultura alhora que concertant reunions amb diversos responsables del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per tal que puguen recollir aquestes impressions i puguen explicar quines actuacions estan duent a terme o preveuen realitzar en aquells àmbits en què tenen competències i quines gestions estan fent davant d'altres administracions.

Sabem que el camí no serà fàcil però estem decidits a persistir, a fer costat a la nostra pagesia i a fer sentir la seua veu allà on calga. Perquè no estem disposats a deixar de ser el què som i per la dignitat de la pagesia canareva!

----------------------

  Ivan Romeu presentarà candidatura a les primàries del PDeCAT Alcanar

El nostre regidor Ivan Romeu, ha fet públic que es presentarà a les eleccions primàries del Partit Demòcrata al municipi d’Alcanar. El nostre cap de llista vol tornar a presentar-se com a alcaldable i és per aquest motiu que se sotmetrà a la votació de tots els associats i associades a l’assemblea que tindrà lloc el proper divendres 8 de febrer a les 20 hores a Alcanar. Aquesta assemblea de primàries sorgeix després de l’intent de crear una llista unitària amb la resta de formacions polítiques, però aquesta realitat finalment no ha vist la llum.

Tal i com deia Ivan Romeu “el passat octubre vam obrir diàleg amb els altres partits polítics per tal de formular una llista unitària i vam acordar trobar una via per a finals d’any, però després de les respostes no s’ha pogut trobat el camí per empendre aquest viatge conjuntament”. A més, ha expressat que “la voluntat del PDeCAT és precisament crear una llista transversal, sòlida i, sobretot, que entrellaci les diferents sensibilitats amb un mateix objectiu: la millora del municipi i del país”.

Ha estat després d’aquest diàleg que el Partit Demòcrata d’Alcanar celebrarà una assemblea de primàries, “hem esperat fins ara per no condicionar les negociacions, creiem que perdem una oportunitat per treballar plegats però nosaltres hem de seguir fent camí per presentar-nos sota un lideratge plural, fort i unit”, ha afirmat el mateix regidor. Amb tot, Romeu es mostra il·lusionat i motivat per presentar la candidatura a les eleccions primàries i ha assegurat que vol tornar a encapçalar el projecte “per aconseguir un municipi on es valori tot el seu potencial, per combatre les diferents crisis que està vivint i per què Alcanar torni a ser una ciutat puntera a les Terres de l’Ebre”

----------------------

 

 EL GOVERN DEL PSOE TANCA DEFINITIVAMENT EL CASTOR

Amb la decisió del Govern d’Espanya de Pedro Sánchez de tancar definitivament el magatzem de gas Castor, es dona per complida la voluntat de la gent de les Terres de L’Ebre d’acabar en aquest mal son que ens ha portat a lluitar durant tants anys contra l’agressió mediambiental del nostre territori.

Els socialistes d’Alcanar agraïm la lluita constant de la plataforma ciutadana en defensa de les Terres del Sénia, que des del 2007 ha estat en contra el projecte Castor d’emmagatzematge de gas que s’instal•lava a la veïna localitat de Vinaròs. L’abril de 2012, s’inicia l’activitat del Castor, i amb ell més de 600 terratrèmols es van anar produint per culpa de les injeccions de gas, fins a la tardor de 2013 on es van clausurar provisionalment les instal•lacions, sense proposar una data de desmantellament per part del Govern del PP. Alguns d’aquests sismes van ser més que perceptibles per a la població de la zona, ja que van arribar a sobrepassar els 4 graus a l’escala de Richter.

Gairebé cinc anys i mig després de clausurar provisionalment les instal•lacions, ha estat la voluntat decidida del govern de Pedro Sánchez qui, el passat 29 de gener, anuncia el tancament definitiu i desmantellament de la plataforma Castor.

És en aquest sentit, que la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la compareixença al Senat manifesta el desmantellament del fallit magatzem de gas Castor davant dels riscs mediambientals, explicant  que no té sentit mantenir més temps l’actual estat d’hibernació, ja que els informes tècnics alerten que podria causar terratrèmols de molta més magnitud, i ha assegurat que el Castor no es preveu necessari per al sistema gasista “ni en el curt, ni el mitjà, ni en el llarg termini“.

Després de tants anys de lluita, per fi, ho hem aconseguit. I per això com a socialista, i canareva em sento satisfeta pel compromís del Govern del PSOE, alhora que orgullosa i feliç perquè des de Madrid ens miren i ens tenen en compte! Gràcies Pedro Sánchez!!

-----------------------

 

 
Experiències municipalistes

El passat diumenge, 2 de desembre, la CUP d'Alcanar vam realitzar un acte que duia per títol 'La CUP al govern', el qual va comptar amb la presència dels alcaldes de Navàs (Bages) i els Guiaments (Priorat) com a ponents, per tal que ens expliquessin les seues experiències al capdavant del govern municipal i quines han estat les propostes polítiques que han assolit amb èxit als seus municipis.

L’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, va començar la seua intervenció posant l'accent en el fet que el municipi té un cens de 300 habitants i que en els 3 anys i escaig que porten al capdavant del govern han aconseguit implementar una manera diferent de fer política. Segons Perelló, la clau de volta ha estat fer una pedagogia basada en la transparència sobre allò que volien tot normalitzant el discurs, per bé que malgrat no siga fàcil, a través de les diverses institucions municipals també es poden fer exercicis de sobirania: a quines entitats diposites els teus diners, amb quina empresa tens contractada l’energia elèctrica...

En el cas de Navàs, on la CUP governa des de el 2012, vam poder conèixer de la mà del seu alcalde, Jaume Casals, les accions més importants que havien dut a terme durant aquestes dues legislatures de govern, de les quals cal destacar les següents: polítiques d’igualtat en relació als i les ciutadanes LGTBI, els pressupostos participatius, el banc d'aliments municipal, la remunicipalització de la gestió de la piscina pública, la implementació gradual del servei porta a porta de residus i una gestió del compostatge, la sobirania alimentària centrada en el foment del consum de productes de qualitat i produïts al territori...

Gràcies a les intervencions dels dos alcaldes de la CUP vam poder conèixer amb més detall quines són les polítiques públiques que la CUP desenvolupa als municipis on governa, prioritzant la gestió pública dels serveis per tal que les empreses no puguen fer negoci amb allò que és de totes i fomentant la participació ciutadana en la presa de decisions.

D’aquesta manera, des de l’assemblea local de la CUP Alcanar – Les Cases prenem en consideració l'experiència de govern d'altres Assembles Locals amb la voluntat de posar-les en pràctica, si s’escau, en el futur del nostre municipi.

La CUP Alcanar – les Cases, després d’un procés de debat durant aquesta tardor, ha decidit  presentar-se, novament, a les properes eleccions municipals del maig del 2019. El principal objectiu és el de continuar amb el projecte iniciat fa quatre anys, ara però, amb l’exigència de l’experiència i amb diferents eixos de treball, alguns que ja venen de lluny i d’altres que volem impulsar. Actualment, des de la nostra assemblea local de la CUP estem treballant en l’elaboració del programa electoral de cara als comicis electorals del proper maig de 2019. Així mateix, estem elaborant la llista dels noms de les persones que integraran la candidatura municipalista de la CUP.


-----------------------

 

 

 

Articles d'opinió de mesos anteriors

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar