Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Els grups municipals opinen, desembre 2018

Els grups municipals opinen, desembre 2018

 On està el debat?

On està el debat polític, la confrontació d’idees i les propostes per millorar? Al Ple, malauradament, no... Aquest hàbit tan saludable democràticament parlant, enriquidor i constructiu ha anat desapareixent progressivament dels plens del nostre Ajuntament i ha estat substituït per escrits d’opinió esbombats als quatre vents que no admeten resposta i que, per tant, eludeixen tota discussió.

Des d’Esquerra, en cap cas, critiquem aquest tipus d’article, ans el contrari, però trobem especialment greu que, massa sovint, se sustenten en imprecisions, informació esbiaixada, omissions rellevants o, directament, falsedats que no tenen altre objectiu que qüestionar l’acció de govern al preu que sigui.

L’equip de govern ha manifestat públicament i en reiterades ocasions la seua predisposició a escoltar i parlar del que sigue amb qualsevol grup que ho vulgue. De la mateixa manera, ens hem ofert a explicar les línies de treball que es porten a terme des de les diverses àrees, informar sobre l’estat dels diferents projectes que hem anat desenvolupant al llarg del mandat, etc. Sempre hem tingut la porta oberta per atendre a qui ens ho ha demanat.

D’altra banda, no han estat poques les ocasions en què, malgrat no ser necessari, s’ha explicat en comissions informatives i s’ha donat compte al Ple de l’estat de la  tramitació de projectes rellevants en l’àmbit urbanístic, entenent que és important que els grups polítics i el poble n’estiguen assabentats. Així mateix, en els darrers anys, s’ha fet un esforç important per exposar i presentar de la forma més clara i entenedora possible expedients complexos com el dels pressupostos municipals, amb una aposta evident per fer-los transparents i assequibles a tothom.

Per tot això, lamentem que se’ns acuse de poc transparents o poc dialogants. I encara més si, qui ho fa, utilitza fórmules que, precisament, eludeixen tot diàleg, es fonamenten en veritats a mitges i en informació esbiaixada i denoten un desconeixement important del funcionament de l’Ajuntament i de la realitat del nostre poble. Tanmateix, assumim que no som infal•libles i que, com qualsevol, ens equivoquem. No sempre les coses surten com voldríem. Per això, rectifiquem, aprenem i seguim treballant.  I per això, seguirem anant als plens del nostre Ajuntament a donar les explicacions que siguen necessàries, les vegades que calgue. Disposats a escoltar propostes i a debatre del que sigue amb qui ho vulgue fer.

---------------------- NOUS REPTES

Per segon any consecutiu el PDeCAT d’Alcanar, Les Cases i Alcanar-Platja ha impulsat conjuntament amb l’Associació Amics dels Tord de les Terres de l’Ebre la realització  d’uns segons estudis sobre la nova modalitat de caça del garbell. Cal recordar que aquesta nova modalitat consisteix en la captura de tords amb un nou mecanisme, “el Garbell,” sense la utilització del vesc, penalitzat per l’article 3.3.6 del codi penal. En aquesta ocasió s’han realitzat en 6 punts diferents del nostre territori dels quals  2 barraques han estat al nostre municipi.

En aquests segons estudis s’ha tingut la col·laboració de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre i de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La base d’aquest segon estudi ha estat l’analitzi i valoració del benestar animal dels ocells després de ser capturats pel Garbell. Els estudis s’han efectuat de l’1 al  6 de novembre i han transcorregut sense cap incidència, cosa que fa pensar que els resultats tornaran a ser satisfactoris.

Si bé, el primer estudi es basava en comprovar que aquesta nova modalitat de caça era selectiva, com així va quedar demostrat pel Centre tecnològic Forestal de Catalunya en el seu informe, en aquesta segona ocasió a part d’observar el benestar animal de les captures es volia establir un manual de bones practiques per tal d’aconseguir una modalitat sostenible i adaptada a les necessitats actuals.

És d’agrair la bona predisposició que han tingut les administracions territorials com la Delegació de Govern de les Terres de l’Ebre per la seva implicació així com el Conseller de Territori Damià Calvet que es va desplaçar personalment a Alcanar per veure de primera mà, el funcionament d’aquesta nova modalitat de Caça.

Restem a la espera dels resultats d’aquest segon estudi, i amb els resultats a la mà hem de valorar com afrontar la possible regulació del Garbell, amb la implicació de tots els sectors relacionats com administració, agents rurals, associacions ecologistes, agràries etc…només junts i amb respecte mutu podrem mantenir una de les tradicions més arrelades del nostre territori.

Cal remarcar també el treball que s’està fent des de Ports de la Generalitat de Catalunya en la promoció i divulgació del port industrial d’Alcanar per donar a conèixer al sector comercial el gran potencial de les seves instal•lacions i per captar noves mercaderies.

Després de reunions i converses per part dels nostres regidors del PDeCAT d’Alcanar amb Ramon Tremosa eurodiputat, amb el Conseller de Territori i el gerent de Ports de la Generalitat Joan Pere Gómez per tractar aquest tema,  hem vist reflectides algunes de les nostres peticions  amb la promoció d’aquest en fires internacionals a Alemanya, Regne Unit i Barcelona especialitzades en càrrega, logística i project cargo, on s’han fet difusió de les oportunitats que ofereix el nostre port.

L’objectiu que perseguim es poder establir aquest lloc com un referent en l’exportació i la importació de productes via marítima així com generar nous llocs de treball, millorar infraestructures d’accés i diversificar i incrementar el desenvolupament i creixement econòmic del nostre municipi.

PDeCAT Alcanar – Les Cases i Alcanar-Platja
Alcanar, desembre 2018

 

----------------------

 

 Fem cultura!

Aquest mes el nostre article va dedicat a Federico García Lorca, espanyol universal, poeta, dramaturg, narrador, dibuixant, ... un referent cultural mundial, que ha marcat la cultura contemporània universal i que la seva mort és un signe inequívoc de la repressió franquista.

Va ser una de les figures més destacades de la Generació del 27 i encara avui la seva obra és analitzada i treballada des de perspectives diferents, posant de manifest la inesgotable font i potència d'aquest artista a qui van prendre la vida als 38 anys. És un de tants espanyols que van morir afusellats i van ser enterrats en una fosa comuna; un de tants de qui no se n'han trobat les restes. El van executar després de la revolta militar de l'exèrcit franquista, per la seva afinitat amb el Front Popular, per home d'esquerres i homosexual. Lorca representa els valors republicans i d'esquerres, però també la igualtat i la justícia.

En el pròxim ple, volem demanar a l'Ajuntament d'Alcanar que es sumi al manifest presentat per més de 200 intel·lectuals i artistes per demanar a l'Acadèmia Sueca que coincideixi el Premi Nobel de Literatura a títol pòstum a Federico García Lorca.

Som coneixedors de què els estatuts del Premi Nobel no permeten la concessió del guardó a títol pòstum, però pensem que l'Acadèmia Sueca pot fer una excepció per reconèixer la trajectòria d'una persona excepcional, símbol immortal del diàleg entre la literatura i la societat.

Seria un plaer per a nosaltres poder organitzar junt amb la Regidoria de Cultura, actes entorn d'aquesta figura i traslladar aquesta iniciativa al moviment associatiu i escolar d'Alcanar per a sumar-se també a dur a terme actes de record i reconeixement al poeta.

Fem cultura. Fem camí.

 

-----------------------

 

ERC i el poder

La legislatura municipal avança i, de fet, ja s’atansa al seu final, així que des de l’Assemblea Local de la CUP d’Alcanar i Les Cases ens disposem a analitzar la trajectòria de govern i de poder d’ERC d’Alcanar.

La victòria d’ERC en les últimes eleccions municipals va ser incontestable, això els va atorgar la primera majoria absoluta en la història municipal. Aquesta situació política ha fet que l’actitud d’ERC, lluny de les bones paraules, haja estat d’una completa intransigència cap aquells qui no compartim els seus dogmes i ens qüestionem bona part de les seues actuacions.

Des de l’inici de la legislatura les accions de govern ja han estat d’un tarannà poc dialogant i molt opac: la retallada de competències al ple i el seu traspàs de poder a la Junta de Govern Local, la creació d’un càrrec de confiança vinculat a l’alcaldia -el primer en democràcia a Alcanar i amb un nomenament a dit, en són uns exemples prou clars.
Tanmateix, en els últims mesos també s’han produït una sèrie d’accions, actituds i decisions que s’allunyen del concepte d’un govern plural i de respecte. Per exemple, la gestió dels plens ordinaris i extraordinaris dels mesos de juliol i agost i la retallada de drets a la resta de grups municipals que això va comportar, o el ple extraordinari de renúncia d’Alfons Montserrat, un ple amb un cost de 2.142 €, completament innecessari i que tan sols va servir per fer un comiat institucional pagat per tothom. En aquest cas, pot ser caldria que ERC prengués exemple dels seus companys d’ERC de Figueres.

Més enllà, però, també cal destacar altres fets que marquen el tarannà de l’actual direcció d’ERC d’Alcanar. La gestió de la gota freda del passat mes d’octubre, amb la visita del conseller que, recordem, més enllà de ser un militant d’ERC és el vicepresident del govern de la Generalitat. Una visita que va estar marcada per la foto, no podia ser d’una altra manera, i també per l’absència de l’oposició, menystinguda novament, i que es va assabentar de la visita del conseller a través de la premsa. Això sí, ERC va tenir temps d’avisar als seus simpatitzants i organitzar una trobada informal amb el Conseller ans que avisar a la resta de representats municipals. Ciutadans de primera i de segona.

També caldria que ens preguntéssem sobre la gestió dels atemptats de l’agost del 2017. I per què un grup organitzat del Ripollès acaba a Alcanar-Platja per amagar-se? I és que no és la primera vegada que aquesta zona municipal és notícia per la seua vinculació amb el crim organitzat. Tan nefasta és la seguretat municipal?

I finalment, per acabar, un tema que hem treballat amb molta cura des de la nostra assemblea local durant els darrers anys: les subvencions als grups municipals. Una despesa que va augmentar en els anys de govern d’ERC i que continua amb un gestió opaca i sense complir encara amb el Criteri 1/2018 del Consell de Garanties d’Accés a la Informació Pública (GAIP) ni amb la resolució favorable a la CUP d’Alcanar.

-----------------------

 

Articles d'opinió de mesos anteriors

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar