Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies "Un jutge ha d’estar molt format per a poder aplicar de manera correcta i justa cada puntuació"

"Un jutge ha d’estar molt format per a poder aplicar de manera correcta i justa cada puntuació"

| Esports

Aquest estiu Núria Queralt Bort ha superat l'examen per a ser jutge internacional de patinatge artístic, una prova molt dura que feia mesos que preparava i que li ha permès ascendir en aquesta disciplina. Des de fa anys, la canareva compagina la seua vida amb la faena de jutge de campionats de patinatge durant molts de caps de setmana.


Com comença la teua història al món del patinatge?

Vaig començar a patinar amb quatre anys, quan es va formar el Club Patí Alcanar. Va ser als setze quan el club ens va informar que es realitzava un curs i un examen a la Territorial de Tarragona per a fer de jutge i entrenadora. M’hi vaig presentar i vaig aprovar els dos, tot i que no va ser fins als dívuit anys, quan ja vaig deixar de competir, que vaig començar a exercir de jutge. L’any 2012 em van proposar de fer l’examen de jutge nacional i, un cop assolit, vaig començar a puntuar competicions d’àmbit estatal. Així vaig poder seguir vinculada al món del patinatge, però des d’un punt de vista més tècnic.


Què representa per a tu ser jutge internacional?

És un reconeixement en l'àmbit personal molt important i que permet pujar el nivell dels jutges al nostre territori. Són molts anys i moltes hores dedicades al patinatge: no només és la feina de puntuar campionats, sinó que darrere hi han moltes hores d’estudi i pràctica, i també molts reciclatges per a estar al dia de tots els canvis importants de reglament i puntuació, que en aquests últims anys han canviat radicalment, ja que s'ha implantat un nou sistema, el Rollart, més just i objectiu. Un jutge ha d’estar molt format per a poder aplicar de manera correcta i justa cada puntuació i reconèixer, així, l’esforç de cada patinador o patinadora, que també s’ha estat preparant.


Es fa difícil jutjar?

No sol ser mai fàcil. També sofrim amb aquelles patinadores i aquells patinadors que fallen, que no tenen el dia, encara que ho sàpiguen fer. Tenim un reglament molt exigent a seguir i de vegades sembla que som els “dolents” de la pel·lícula, però dono fe que la nostra feina és molt objectiva, que no ens agrada donar males puntuacions, que som persones que ens agrada molt i molt el patinatge i que tota l'exigència és per a millorar el nivell.  


Has de puntuar patinadores dels clubs canareus?

Desafortunadament no, ja que gairebé sempre em coincideixen amb altres competicions, i també tenim jutges que han d’anar pujant i són els encarregats de jutjar les competicions territorials. Tot i això, em consta, a través dels informes que ens arriben al Comitè de Jutges, que a Alcanar s'està fent molt bona feina, s’està treballant molt bé la base i estan adaptant-se de manera ràpida i correcta al sistema Rollart. Així mateix, en general el patinatge català s'està consolidant com una gran potència a nivell mundial. Cada vegada més televisions fan retransmissions, però encara costa que la premsa es faça ressò dels esports minoritaris.


Precisament ta mare va ser una de les fundadores del Club Patí Alcanar... 

Sí, des de menuda, els meus pares han estat molt implicats i interessats en el món del patinatge, també dedicant hores desinteressadament per a que el Club Patí Alcanar tirés endavant i mostrant-me el seu suport en tots els passos que m’han fet créixer dins del món del patinatge. A més, és una sort compartir hobby amb la meua germana Emma, també jutge nacional. M’agradaria que la meua filla Elna ho provés i, a partir d'allí, que ella lliurement decidís si li agrada i vol continuar.


Hi ha pocs xics que fan patinatge al poble...

Si volem canvis, s’ha d’educar la societat en feminisme i diversitat de gènere. En l’àmbit esportiu hem de deixar d’etiquetar els esports com a masculins o femenins. L’esport no té gènere i les xiquetes i els xiquets haurien de poder escollir lliurement l’esport que vulguen fer, sense por ni prejudicis del que puguen pensar o dir.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar