Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies L'Ajuntament ha adequat els camins per a l'inici de la collita de cítrics amb el suport de la Generalitat

L'Ajuntament ha adequat els camins per a l'inici de la collita de cítrics amb el suport de la Generalitat

| Agricultura i Pesca

Les darreres setmanes, l’Ajuntament  d'Alcanar ha treballat a contrarellotge, de cara a la temporada de cítrics, per tal d'adequar tots els camins i accessos a les finques greument afectats per les fortes pluges torrencials que van sacsar el municipi l’1 de setembre.

Així mateix, des del moment zero de l’emergència, el consistori ha fet gestions amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a que millore els accessos a finques, barrancs transitables i camins municipals afectats, i per a que desenrune el tros urbà del barranc de Sant Jaume. També ha tingut contactes amb el Departament d’Agricultura per a que actue als lligallos que són de titularitat de la Generalitat.

De moment, l'Ajuntament ja ha adequat  de forma provisional pràcticament el 90% dels camins i accessos municipals, i ho fa fet a través de la Brigada Municipal d'Obres i Serveis i amb el suport d'altres administracions i la contractació d'empreses especialitzades. Joan Roig, alcalde d'Alcanar, recorda que s'han fet “actuacions amb el suport de la Generalitat de Catalunya, encara que siguen provisionals, per a garantir que la fruita no es quede als arbres, però seguim necessitant més suport d'administracions supramunicipals per a fer actuacions definitives i adequades als desafiaments climàtics. Esperem que el fet que la Moncloa haja declarat Alcanar com a zona catastròfica implique l'arribada d'ajudes de forma urgent”. 

Les tasques que s'han fet  principalment són el trasllat de roques i de pedres de màrgens que l'aigua ha desplaçat i la recol•locació i l’aplanament de la terra i grava de camins. Això no obstant, en alguns accessos a través de barrancs l'aigua ha destrossat i posat al descobert canonades d'aigua o ha malmès tant l’asfalt dels camins que s’ha necessitat actuacions més complexes per tal de garantir el pas de camions de gran tonatge.

En concret, per a poder fer les solucions provisionals al camí dels Castellans s’ha hagut d’encarregar un projecte. Una empresa especialitzada ha col•locat blocs de pedra d’escullera per tal de guanyar l’amplada del camí que s’havia perdut pel barranc. Ara començaran les tasques d’adequació del camí del Llop a través d’un altre projecte tècnic específic.

De moment els consistori canareuha actuat en els  camins de la Martorella, del Carreró, de les Canals, dels Collets, del Tancat de Codorniu, del Fondo Planetes, de la Cova Grossa, dels Barranquets, dels Castellans, de les Calafes, del barranc de les Forques, de les Cases, del Fondo de Jan, de La Punta, de la Martinenca, del Llop, del Mas del Cec, de la Mestra, de l’Aiguassera, de Virol, de la Selleta, del Barranc de Codonyol i de Sòl de Riu.

L'Ajuntament  també estudia com resoldre l’increment de cost que comportarà l'adequació de camins objecte de la subvenció de la Generalitat arran dels aiguats del 2018 i que formen part d’uns projectes aprovats i a punt de licitar-se.

En aquest sentit, Ivette Fibla, regidora d’Urbanisme i Ordenació del Territori, explica que “el projecte de subvenció que el 2018 va presentar l’Ajuntament ja preveia actuacions pal•liatives, tenint en compte el context de canvi climàtic. De fet, incloïa mecanismes per a trencar aigües o canalitzacions, o posar formigó als camins en lloc d’asfalt, perquè resisteix millor. Tot i això, després dels aiguats de l’1 de setembre els reptes que se’ns plantegen pel que fa a la reordenació de camins són encara més ambiciosos”. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Alcanar ja ha sol•licitat suport tècnic a l'ACA i al Departament d’Acció Climàtica per a poder planificar infraestructures en un context de canvi climàtic i, concretament, per a adequar-hi la xarxa de camins. 

“El problema no és només restituir infraestructures, també hem de buscar solucions als futurs fenòmens meteorològics. Per això, cal que les administracions supramunicipals replantegen les subvencions per a ajudar a adaptar-nos-hi”, afegeix Jordi Monfort, regidor d’Agricultura. 

Agricultura inverteix 565.000 en la recuperació de camins i barrancs

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, uns dies després de la catàstrofe, va visitar el municipi  per fer un seguiment dels treballs de restitució i també es va reunir amb propietaris de camps de cítrics i vivers que van patir els danys del temporal.

El Departament ha destinat un import de 300.000 euros per a restituir els llits dels barrancs de la comarca que van ser malmesos pel temporal. L’Agència Catalana de l’Aigua du a terme un total de nou actuacions, concretament als barrancs del Llop, Sant Jaume, Castellans, Solito, Codonyol-Arjub, Forques, Libori, Codines i Fondo i al barranc sense nom del costat de l’Hotel Carles III. Els treballs consisteixen en la retirada de graves i la redistribució de sediments, tot i que en alguns trams també s’han retirat arbres morts i acumulacions de vegetació que poden obstaculitzar el pas de l’aigua.

D’altra banda, l’actuació conjunta del Consell Comarcal del Montsià i l’empresa explotadora de les depuradores del municipi, han permès restablir el servei amb solucions provisionals. Tanmateix, està previst dur-hi a terme actuacions definitives i revisar-les. La reparació dels danys es quantifica provisionalment en 130.000 euros per a tot el Montsià.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també ha engegat els treballs de redistribució de les terres i graves, reobertura de desguassos, construcció d’esculleres i formigonat per arranjar els camins ramaders o lligallos i accessos a finques afectats pels aiguats. S’hi destina un pressupost de 135.000 euros per Alcanar i Ulldecona.

En concret, a Alcanar la Generalitat està treballant en els lligallos del Remei o del Canyaret, del Camp de Tir, de  la Tancada i del Mas de Moler, de Metxa, de Virol i del Codonyol. Al mateix temps, també està fent millores en els camins dels Canals, del Riu; de la Séquia Marei i de la Martorella d’Alcanar.

Finalment, el Departament  està fent una valoració dels danys en camps i vivers, sobretot on han calgut actuacions i reparacions o reposicions importants. En aquest sentit, s’estudien línies d’ajut per a assegurar la viabilitat de les explotacions.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar