Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Institut Sòl-de-Riu, vint-i-cinc anys d’història

Institut Sòl-de-Riu, vint-i-cinc anys d’història

| Ensenyament

Aquest curs 2018-19 l’Institut Sòl-de-Riu ha celebrat el 25è aniversari. Per a commemorar una efemèride tan important, el centre ha dut a terme dos actes al llarg de l’any. L’1 de febrer va fer un acte institucional presidit pel conseller d’Educació, Josep Bargalló, i el 28 de juny, coincidint amb el tancament del curs acadèmic, va organitzar un nou acte que va reunir alumnes, professorat i famílies, i en qual van participar el músic i pedagog Constantí Sotelo; Marià Cano, adjunt a la direcció i responsable de planificació escolar als Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre; la directora del centre, Carme Caballé; representants polítics municipals; la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, M. Carme Navarro, i la regidora d’Ensenyament, Maribel Ramon, acompanyada de l’alcalde, Joan Roig.

L’encarregada d’obrir l’acte va ser Maribel Ramon, que, en el seu primer discurs com a responsable de l’àrea d’ensenyament, va destacar la labor educativa de l’equip docent i va felicitar especialment el professorat que n’ha format part al llarg de la història i l’alumnat. “De l’institut us emporteu l’aprenentatge, però també les vivències i els lligams afectius entre companys i companyes, i també amb els docents. L’institut ha contribuït a fer-vos créixer no només en coneixements sinó també en valors. L’educació, la formació i l’aprenentatge contribueixen a fer grans persones i a fer gran el poble”, va dir. La regidora també va aprofitar la coincidència de l’acte amb la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI per a remarcar “els drets a la llibertat, la igualtat i la no discriminació”. Va finalitzar la seua intervenció amb l’anunci de l’imminent inici de les obres de substitució i adequació de la coberta de l’institut.

Per la seua banda, la directora, Carme Caballé, va fer un repàs de la trajectòria del centre. “Tot i que el començament no va ser fàcil i que teníem per davant un gran repte de futur, ens sentim orgullosos d’aquests 25 anys. Som conscients, però, que hem de seguir treballant per a continuar millorant”. Caballé va destacar com a punts forts de l’Institut Sòl-de-Riu l’atenció a la diversitat i l’acollida dels nous alumnes que s’incorporen al centre, així com l’elevat percentatge d’alumnes graduats. També va fer ressaltar la consolidació d’activitats, com el teatre o la coral de l’institut, a partir de la consolidació del Pla educatiu d’entorn. D’altra banda, va fer esment de la importància del projecte “Aprenem junts”, de la signatura de convenis de formació professional dual i del Pla català de l’esport a l’escola. La transformació digital i tecnològica del centre, el servei de mediació escolar, la incorporació de l’educació emocional, així com la tasca que es du a terme per a potenciar l’aprenentatge de les llengües estrangeres, el coneixement i l’ús de la robòtica i la programació van ser altres qüestions destacades del seu discurs. “Ens queda encara camí per recórrer en l’establiment d’estratègies per a facilitar encara més la participació de les famílies, reduir l’absentisme i potenciar la participació en projectes internacionals”. Va finalitzar el seu parlament amb un record per als professors, pares i mares traspassats, i amb una menció especial als anteriors directors, Juan José Tomàs i Joan Josep Sancho. També va fer un reconeixement a les famílies representades en les diferents juntes de les AMPA, els seus respectius presidents i presidentes, els representants del Consell Escolar, el personal del centre i dels serveis territorials educatius, i, especialment, l’alumnat.
L’acte va finalitzar amb l’actuació de la Coral de l’Institut Sòl-de-Riu, coincidint amb el seu 11è aniversari, sota la direcció de Gerard Ramon i Constantí Sotelo.


Més de dos mil alumnes han obtingut una titulació a l’institut d’Alcanar

Enrere queda aquella tarda del divendres 4 de febrer de 1994, quan es va inaugurar el tan desitjat i necessari institut d’Alcanar. La construcció d’unes instal•lacions modernes i funcionals posaven fi a la necessitat dels jóvens d’haver d’anar-se’n fora del poble per a cursar batxillerat o formació professional.

El curs 1993-94 l’Institut Sòl-de-Riu va ser pioner en l’aplicació de la reforma educativa de la LOGSE i va començar a caminar acollint l’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO, alhora que continuava oferint els estudis de formació professional. El curs següent, la primera promoció amb 49 alumnes que havien cursat 3r i 4t d’ESO es va graduar en educació secundària obligatòria. Molts d’ells van començar el nou batxillerat i, al juny de 1997, els primers 20 alumnes van obtenir el títol de batxillerat LOGSE.

En aquests 25 anys de trajectòria de l’Institut Sòl-de-Riu, més de 1.550 alumnes s’han graduat en ESO. Aproximadament 680 alumnes han obtingut el títol de tècnic de manteniment electromecànic i uns 300 alumnes més, el de tècnic de gestió administrativa o comerç. Xics i xiques que actualment són pares i mares d’alumnes, professors, operaris en empreses, pagesos, electricistes, metges, farmacèutics, investigadors, comercials, emprenedors i tantes i tantes professions com es vulga imaginar. D’altra banda, més de 320 docents han format part del claustre durant tots aquests anys.

El reconeixement al treball i la trajectòria del centre s’ha materialitzat en el fet que els seus alumnes han estat guardonats amb quinze premis CIRIT Recerca Jove i que en quatre ocasions el centre ha obtingut aquest mateix premi, a més d’un segon premi IDECE, així com nombrosos premis concedits per universitats i altres institucions.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar