Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Fins al 15 de maig; Mostra d'Arts i Flors als Balcons

Fins al 15 de maig; Mostra d'Arts i Flors als Balcons

| Cultura

L’últim cap de setmana d’abril es va donar el tret de sortida a la IV Mostra d'Art i Flors als Balcons. Durant l'acte d’inauguració, a la plaça de l'Ajuntament d'Alcanar, es va retre homenatge al pintor Narcís Galià, catedràtic a l'Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi i director de l'Escola Municipal d'Arts Plàstiques d'Alcanar durant més de vint-i-cinc anys. De fet, han estat tres els autors i autores que enguany han dedicat la seua obra a Galià, entre els quals Yvonne Fuster Forcadell, que ha fet un collage amb paper i cola que llueix a la portada d’aquesta edició del butlletí.

La mostra d’enguany també ha estat dedicada a tres altres artistes que han traspassat durant els dos anys en què no es va poder celebrar a causa de la pandèmia: Josep Baqués, Miquel Patón i Mari Carmen Fibla Sancho.

Josep Baqués (Montmeló, 1931- Barcelona, 2021) fou un referent internacional en el disseny gràfic, va ser cofundador de FAD el 1961, catedràtic a l’Escola Oficial de Publicitat de Barcelona i professor a l’Escola Massana. El 2016 va dissenyar el primer cartell d’Art i Flors als Balcons. També va participar en la mostra del 2017. A la darreria dels anys 60, va dissenyar el logotip de Vivers Alcanar, totalment actual encara avui en dia, més de 60 anys després. 

Miquel Patón (Tortosa, 1959- Barcelona, 2021) també va participar en una edició d’Art i Flors als Balcons. La intervenció artística de Patón a la capella de Santa Maria dels Prats, tocant al Marjal, mostra el diàleg entre el poder del temps i el de l’espai, on conflueix i es vincula per sempre més a la geografia canareva i el seu paisatge genuí. 

Mari Carmen Fibla Sancho (Alcanar 1961 – Tortosa, 2020) fou professora de brodat sobre tul i dissenyadora d’ornaments per a la roba. Amb la seua germana Txus, especialista en esmalts, dissenyaven i confeccionaven la tela per a Art i Flors als Balcons, combinant, en un collage, diferents teles, textures i colors, que donaven a la seua obra un resultat espectacular.

Aquesta exposició d'art urbà, organitzada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament, ha mostrat 47 obres inèdites fetes per diversos artistes canareus o vinculats al municipi amb diversos materials i tècniques –brodats, acrílics i fotografia impresa, entre d'altres–, sense temàtica predeterminada. 

Durant l'acte d'inauguració, Joan Roig, alcalde d’Alcanar, va reflexionar sobre aquesta edició: "Enguany és més important que mai que arribe Art i Flors al nostre municipi, perquè després d'aquest període fosc de pandèmia és vital tornar a reivindicar les arts, els colors i la vida com a vehicles essencials de l'expressió humana".

Núria Prades, comissària de l'exposició, va fer una valoració de la trajectòria de la Mostra: "Va ser i continua sent complicat impulsar cada edició de la Mostra, però per mi era molt important que apropés l'art a tothom, en especial a aquells que normalment no entren a una galeria o a un museu". També va tenir unes paraules per als artistes participants : "Amb una llista inicial de 60 artistes i una mitjana de 40 obres participants en cada mostra, crec que queda palès que comptem amb molt talent artístic, i així ho corrobora el nivell de les obres".

Totes les obres s’han pogut gaudir a Alcanar fins al 15 de maig i tornaran a lluir a les Cases del 9 al 24 de juliol, en el marc de les festes del Carme. També està previst que a la tardor es desplacen a la Ràpita, ciutat convidada d’aquesta edició de la Mostra.

----------------

IN MEMORIAM

Narcís Galiá Adell (Tortosa, 1925 - Alcanar, 2021)

Narcís Galiá va ser sempre un gran enamorat d’Alcanar i la nostra comarca. Es va construir la seua casa taller a la Tancada, a la falda del Montsià, a principi dels anys 80. Com a professor a l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques d’Alcanar va deixar una gran empremta en centenars d’alumnes de totes les edats, i molts dels artistes més prestigiats de les nostres comarques d’avui en dia van ser deixebles seus. Alguns dels seus alumnes a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi són actualment catedràtics a aquesta mateixa universitat.

Persona entranyable i sempre disposada a col•laborar en qualsevol iniciativa cultural, ens ha deixat com a testimoni dos grans murals a l’Escola Joan Baptista Serra i a l’Institut Sòl de Riu, d’Alcanar, a més del seu llegat artístic a la població, que consta de més de 50 obres entre dibuixos, olis i escultures, a part de llibres, catàlegs i documentació diversa, instal•lats, ara com ara, a l’espera d’un lloc més adequat, a la Casa O’Connor.

La llum, la forma i el color van ser les bases de la seua obra artística, així com de la seua tesi doctoral i del llibre que va escriure amb aquest nom. El seu estil, que podríem anomenar postimpressionista, va variar poc al llarg dels més de 50 anys de dedicació inconfusible.

Encara que a partir del 1944 va exposar a importants galeries, tant nacionals com internacionals, el seu caràcter, una mica anàrquic, i la seua gran dedicació a l’ART i a l’ensenyament van fer que no es preocupés de donar visibilitat i difusió a la seua obra, cosa que ha comportat menys reconeixement artístic del que es mereix.

Núria Prades Sancho, exalumna i comissària del llegat artístic de N. Galiá

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar