Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Després de l'época més dura de la pandèmia, continuen les activitats de lleure per a la gent gran

Després de l'época més dura de la pandèmia, continuen les activitats de lleure per a la gent gran

| Gent gran

Un dels col·lectius que s’ha vist més afectat per l’arribada de la pandèmia ha estat la gent gran. Després d’un any i mig de restriccions, els jubilats van reprende, a la tardor, amb molta il·lusió les seues activitats de lleure als locals socials del municipi, encara que a mig gas.

El diumenge 31 d’octubre arrancaven les sessions de ball al Centre Cívic organitzades per l’Associació de Pensionistes, Protectors i Defensors d’Alcanar. Per a aquesta ocasió l’Ajuntament es va fer càrrec del cost de l’orquestra. Malgrat les ganes de tornar a ballar i sociabilitzar-se, des de llavors l’assistència encara es manté baixa, tot i que s’espera que torne a augmentar. 

L'últim dia de l'any en què es va poder celebrar el ball va ser el 19 de desembre, on tothom va poder gaudir de ball i orquestra. Durant les dos setmanes següents l'Associació va decidir no obrir, ja que el calendari marcaven festivitats nadalenques com Sant Esteve. Després de festes, una nova onada de la pandèmia amb la variant òmicron no va permetre obrir les portes del ball per precaució. Finalment, les mesures i restriccions van permetre reobrir el 13 de febrer, i de llavors ençà l'Associació ha pogut celebrar el ball dels diumenges amb normalitat.

Abans de la pandèmia, centenars de persones d’Alcanar, les Cases i els pobles de la volta omplien el Centre Cívic. Aquestes últimes setmanes, però, només hi han assistit unes cent persones. “La poca afluència de públic fa que la recaptació de la taquilla sigue justa per a pagar els músics.”, explica el president de l’entitat, Andrés Balada, que també fa una “crida a la participació i anima els socis a tornar”. 

“El ball és un estímul per a la gent gran i va molt bé per al benestar físic i emocional. Ballem amb mascareta i complim totes les normes sanitàries que ens demanen. A més, s’ha de tenir en compte que el local té una superfície de 1.150 metres quadrats i una capacitat per a més de mil persones. Això vol dir que la distància de seguretat entre els assistents està garantida”, argumenta Balada, que també agraeix el suport i la col·laboració que sempre ha tingut l’entitat de part de l’Ajuntament. 

L’Associació de Pensionistes, Protectors i Defensors d’Alcanar es va constituir fa tretze anys amb l’únic objectiu d’aconseguir fer ball els diumenges a la vesprada al Centre Cívic. L’entrada té un cost de 2,5 euros i, fins ara, incloïa un número per a una rifa i un dolç. Aquesta activitat té lloc tots els diumenges de l’any, entre les 18 i les 21 hores, llevat de quan l’Ajuntament organitza alguna activitat puntual. Actualment, l’Associació té prop de quatre-cents socis, que paguen una quota anual de 13 euros. Amb aquests diners, l’entitat organitza dos dinars a l’any –amb un complement de 5 euros per part de cada assistent– i, a més, obsequia cada soci amb una mona de Pasqua. 

L’Esplai de la Fundació “la Caixa” va reobrir les portes la primera setmana d’octubre. Els membres de l’Associació de Gent Gran d’Alcanar es troben al local els dimarts a la tarda, de 15 a 17 hores, per a fer manualitats, i els dissabtes i diumenges, en el mateix horari, per a passar la tarda o jugar a cartes. 

La presidenta de l’entitat, Mercedes Queralt, explica que “des de l’inici de la pandèmia fins ara, ens ha deixat molta gent. Abans de la pandèmia, quan organitzàvem alguna activitat més especial, de seguida s’omplien les inscripcions. Ara, estem tots més tancats a casa”. Això i tot, l’entitat comença a millorar els ànims. El 26 de novembre va organitzar una sortida a Barcelona per a veure el musical “Cantando bajo la lluvia”, amb la participació de 25 persones; mentre que el 14 de desembre es va organitzar un curs de preparació de tapes fredes on n’hi van participar 16, a càrrec de la cuinera Rosa Sàmper. El 15 de desembre van fer una sortida a Sitges i també van visitar la masia Romagosa, mentre que la pròxima cita serà el 31 de març per a fer una excursió a Montserrat.

Pel que fa a la Llar de Jubilats de les Cases, tot i que ja ha obert les portes i està disponible per a l’entitat, el seu president, Ramon Ribot, considera que, amb la situació sanitària actual, la gent jubilada de les Cases “està poc animada. Així que, de moment, esperem que la situació sanitària millore i a vore què passa”.    

El regidor de Gent Gran, Jordi Cervera, anima “tota la gent gran del municipi a tornar a les seues rutines i activitats d’oci per a fomentar el retrobament i l’alegria, sempre seguint les mesures sanitàries”.