Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Benjamin List, Premi Nobel de Química 2021: “Guardo molt bons records dels estius que vaig passar de jove a la Selleta”

Benjamin List, Premi Nobel de Química 2021: “Guardo molt bons records dels estius que vaig passar de jove a la Selleta”

| Cultura

L’alemany Benjamin List fou guardonat, el passat mes d’octubre, amb el Premi Nobel de Química 2021, juntament amb l’escocès David W. C. MacMillan, de la Universitat de Princeton, pel descobriment i desenvolupament de l’organocatàlisi asimètrica. El premi està dotat amb 10 milions de corones sueques, cosas que equivaldria a 980.000 euros. List, de 53 anys, és un dels directors del Max Planck Institute for Coal Research i professor de Química Orgànica a la Universitat de Colònia. Es dona la circumstància que List no és l’únic Nobel de la família, perquè la germana de sa mare, Chistiane Nüslein-Volhard, va rebre el Nobel de Me dicina el 1995. També el seu besiaio, Jacob Volhard, va ser un químic molt destacat en la seua època.

Sa mare, Heidi List, una reconeguda arquitecta de Frankfurt, va ser una de les primeres persones a habitar a la urbanització de la Selleta, on encara hi passa llargues temporades. Ha estat ella la que ens ha possibilitat aquesta entrevista. Benjamin List ens parla de la seua vinculació amb la Selleta, on va viure part de la infantesa, així com del seu descobriment, una nova eina de síntesi molecular que suposa un gran benefici per a la humanitat.

Quins records té de la seua infantesa a la Selleta?

Guardo molt bons records dels estius que vaig passar de jove a la Selleta. Per exemple, ens encantava visitar el delta de l’Ebre, on passàvem dies interminables a la platja i gaudíem del meravellós menjar local. La primera vegada va ser l’any 1981. És un estiu que mai no oblidaré.

Quina ha estat la darrera vegada que ha vingut a la Selleta?

Quan els meus fills eren més menuts hi anàvem de tant en tant a passar les vacances. Dissortadament, ara passo menys temps a la Selleta perquè estic molt ocupat... Ma mare sí que hi passa uns mesos cada any. L’última vegada que hi vaig anar va ser fa un parell d’anys, quan vaig visitar l’ICIQ a Tarragona, que, per cert, és un dels millors centres de recerca química d’Europa. Sempre que vaig a Espanya intento anar-hi. M’encanta la regió, la gent, el menjar i el bon vi, especialment del Priorat i del Montsant.

Per què va decidir estudiar química?

Quan tenia, fa o no fa, onze anys, volia entendre el món. Llavors vaig decidir que seria químic. M’imaginava que els químics ho podien entendre literalment tot! A l’últim, vaig poder raonar que tot està et d’àtoms i molècules. Quan vaig adonar-me que la química no pot respondre totes les “grans preguntes”, era massa tard. La química ja m’encantava i, fins avui, aquest amor no m’ha abandonat mai.

Quins són els premis més importants que havia rebut abans del Nobel?

El Premi Nobel és, per descomptat, únic, també per la seua rellevància per als no científics. Tot i això, també estic orgullós i agraït pels premis científics d’Alemanya i d’altres països com el Japó i els Estats Units. Malauradament, encara no he rebut cap premi per part d’Espanya.

Quines aplicacions pràctiques té el descobriment i desenvolupament de l’organocatàlisi asimètrica?

La majoria de la gent no és conscient dels regals increïbles que la catàlisi ofereix a la humanitat. Per exemple, sense la producció catalítica d’amoníac i els fertilitzants que n’obtenim, no hi hauria 7.000 milions de persones al planeta. L’aplicació de l’organocatàlisi de la qual estic més orgullós és la producció d’antivirals. Aquests antivirals químics han ajudat a fer que una de les pitjors pandèmies de tots els temps, la pandèmia del VIH, siga controlable.

Traducció: Marian Guillen.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar