Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies 30 de juliol: 'Les Cases: dones i mar', II jornada festiva i divulgativa

30 de juliol: 'Les Cases: dones i mar', II jornada festiva i divulgativa

| Dona, Cultura

L'Ajuntament d'Alcanar ha organitzat, per segon any consecutiu, 'Les Cases: dones i mar', una jornada festiva i divulgativa que vol homenatjar totes les dones de la història que han sustentat les famílies marineres de les Cases d'Alcanar durant anys i que tindrà lloc el pròxim diumenge, 30 de juliol, a partir de les 18 h, al voltant de la Biblioteca de les Cases.

Tradicionalment, les dones de la mar han portat la batuta de casa. Després d'estirar la xalana, desempescar o anar caminant a vendre peix, la majoria remendaven per a les seues famílies, però algunes també ho feien per a les barques d'altres mariners, cobrant una remuneració molt baixa. Elles solien remendar les xàrcies de pesca per grups, assegudes a les cadires de bova de l'època, mentre feien la xarradeta i preparaven el menjar per a grans i menuts. Amb l'evolució de l'ofici del mariner, han anat canviant els arts utilitzats i s'han anat perdent costums vinculats a les famílies de pescadors i remendadores, mentre que algunes professions també s'han tecnificat i les dones, finalment, han pogut tenir-hi accés.

Programació

La II jornada lúdica i divulgativa començarà amb l'exposició fotogràfica sobre el paper de la dona en el món mariner de les Cases, així com l'exposició d'objectes antics mariners. A les 18:15 h hi haurà un relat del contacontes per als més menuts de casa i, seguidament, a les 18.30 h, tallers infantils de temàtica marinera.

A les 19.30 h hi haurà una demostració de l'art de remendar i a les, 20 h, tindrà lloc l'espectacle 'Impossible' d'Eduard Juanola, dintre el marc del cicle d'espectacles familiars, 'Al Marjal' a la plaça del Barranc.

A les 21 h s'obrirà la cantina marinera a càrrec de la Comissió d'Entitats i la col·laboració de l'Espai Gastronòmic Magda.