L'Ajuntament d'Alcanar va celebrar una assemblea ciutadana ahir a la tarda al Casal de la Gent Gran de les Cases, oberta a tothom, per a presentar els resultats d'un estudi fet per Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que proposa solucions als problemes d'inundabilitat per a fer el municipi més resilient.
Arran dels aiguats del passat mes de setembre, l'Ajuntament d'Alcanar es va posar en contacte amb la UPC. La darreria d'abril, Alcanar va rebre un grup d'estudiants de l'assignatura de Resiliència i Territori del quart curs de l'Escola d'Arquitectura del Vallès, amb l'objectiu d'estudiar els factors que afavoreixen una inundació i extraure conclusions que poden donar resposta a les dificultats urbanístiques generades pel canvi climàtic i l'augment de les precipitacions.
Prèviament, s'havien fet reunions entre l'alcaldia, la Regidoria d'Urbanisme, la Regidoria de Governació i Medi Ambient i el responsable de l'assignatura, l'arquitecte i bomber Roger Sauquet, per a delimitar l'objecte d'estudi, que finalment es va centrar en la zona del camí i barranc del Llop, el barranc de Sant Jaumes i el Fondo de Jan. Ahir, tres mesos després, es van desplaçar a Alcanar per a presentar els resultats d'aquest estudi.
L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, es mostra content i agraït per la iniciativa acadèmica, ja que permetrà reduir "la sensació de vulnerabilitat del territori i buscar solucions per reforçar la seua resiliència".
Sauquet va explicar que l'estudi s'ha basat en tres grans estratègies per mitigar l'afectació de possibles aiguats, "contenir les barrancades a la part superior laminant l'aigua amb l'ajut dels camps de cítrics existents, la creació de parc urbans inundables o habilitar carreres perquè funcionen ocasionalment com a rius que desemboquen ràpidament l'aigua a la mar".
Tres solucions per a fer un municipi més resilient
Tal com ha informat l'Agència Catalana de notícies, el document ha de servir com a base d'una estratègia de resiliència a curt termini en paral•lel als canvis de model urbanístic davant dels impactes del canvi climàtic.
D'una banda, un dels objectius seria intentar contenir les avingudes a la part alta i mitja de la conca dels barrancs abans que arriben la trama urbana. Com que no es pot modificar el curs natural de l'aigua, s'aposta per laminar l'avinguda gràcies als camps abandonats o de cítrics, una actuació que podria reduir un 50% el volum d'aigua.
"Hem treballat amb cabals de l'Agència Catalana de l'Aigua. Als aiguats del setembre, l'aigua arribava desbordada abans de la carretera, de forma que caldria rebaixar-la en un 50% amb contenció, just després de la carretera", apunta Sauquet.
La segona opció planteja treballar en l'espai públic, habilitant espais verds, solars i carrers per "aconduir i frenar l'aigua". La solució seria utilitzar parcs infantils i zones d'esbarjo perquè, puntualment, funcionessen com a zones inundables temporalment. "És el que a Holanda s'anomena The room for the river, és a dir, deixar espai per a l'aigua", comenta l'arquitecte. En tercer lloc, i de forma complementària, caldria adaptar les seccions dels carrers més pròxims als barrancs i al mar perquè ajudessen de forma "molt ràpida" l'aigua cap al mar.
Roig ha destacat que els resultats del treball de l'UPC es convertiran en els fonaments de les estratègies que en el futur podran estudiar altres experts per trobar solucions concretes. "No vol dir que siguen solucions definitives. Han de passar per mans de diferents experts i organismes com l'ACA i la CHE també voldran fer els seus estudis. D'altra banda, la Generalitat ha engegat el nou pla director que també tindrà repercussions en l'àmbit urbanístic dels municipis de Catalunya. Es tracta de reunir-ho tot i amb aquests estudis mirar quines fonts de finançament tenim per a fer les modificacions corresponents", conclou l'alcalde.
Enllaços
[1] https://alcanar.cat/sites/default/files/sauquet.jpg
[2] https://alcanar.cat/noticies?field_categories_article_tid=32
[3] https://alcanar.cat/javascript%3Avoid