Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies S'inicia el tràmit per autoritzar el segellat definitiu del magatzem submarí del Castor

S'inicia el tràmit per autoritzar el segellat definitiu del magatzem submarí del Castor

| Medi Ambient

S'ha fet públic que la subdelegació del govern espanyol a Castelló ha sotmès a informació pública el tràmit per a l'autorització administrativa dels treballs de segellat i abandó definitiu dels pous del magatzem submarí de gas del projecte Castor i el corresponent estudi d'impacte ambiental. Se segellaran 13 pous del magatzem submarí del Castor, localitzats a 21,6 quilòmetres de la costa canareva i vinarosenca i a uns 60 metres de profunditat.

Cristina Reverter, membre de la Plataforma en Defensa de les Terres de l'Ebre, mostra satisfacció en conèixer la notícia: "Després de 13 anys, tota la gent del poble que hem lluitat contra el projecte hem d'estar contents i satisfets perquè l'Estat ha reconegut que es va equivocar i que era un projecte sobredimensionat i que no responia a les demandes de la ciutadania i que, a més, no complia amb els estàndards mediambientals i de seguretat".

Malgrat l'alegria, Reverter recorda que "encara ens falta saber quina previsió té el Ministeri per a la Transició Ecològica per a desmantellar la planta terrestre. També estem pendents de la resolució de les expropiacions de terrenys per a la construcció del gasoducte, que ja s'haurien d'haver deixat sense efectivitat." 

Per a Joan Roig, alcalde d'Alcanar, aquesta notícia és "la prova evident que amb convicció i fermesa podem vèncer les èlits econòmiques i polítiques d'un sistema corromput".  I una vegada més ha volgut mostrar paraules d'agraïment a la ciutadania: "Estem immensament agraïts a la Plataforma en defensa de les Terres del Sénia i a totes les persones que ens han fet costat en aquesta lluita".

El novembre passat, el Consell de Ministres posava fi a la hivernació de les instal·lacions del Castor i n'ordenava el desmantellament, que té com a primera fase el segellat dels pous. Els treballs es van encomanar a Enagás, que tenia sis mesos per remetre la documentació tècnica necessària per iniciar l'autorització.

La petició que se sotmet a informació pública des de final de juny és l'informe d'impacte mediambiental i la documentació tècnica que Enagás ha presentat per als treballs de segellat i tancament definitiu dels pous d'emmagatzematge submarí de gas del projecte Castor.

Aquesta documentació inclou un informe d'implantació elaborat per Promina SL, l'estudi d'impacte ambiental d'AECOM URS Espanya SLU, la comunicació d'operacions combinades del projecte de segellat dels pous de Lloyd's Register España SA, i l'informe de gestió de riscos d'accidents greus d'Enagás.

S'inclou també, a títol informatiu, el programa d'abandonament dels pous en versió original que ha estat la base per elaborar les comunicacions d'operacions dels pous. Se'n segellaran 13, ubicats a 21 quilòmetres de Vinaròs (Baix Maestrat) i a 60 metres de profunditat.

Els caps dels pous estan localitzats al mòdul 'plataforma de pous' de les instal·lacions marines del Castor. En els documents d'exposició pública se'n detallen les coordenades dels 13, i el d'un cap de pou submarí addicional que té el pou Castor-1, que era de tipus injector i productor.

L'execució dels treballs per segellar els pous s'allargarà entre 6 i 8 mesos. Per tancar-los s'han de retirar els taps superiors, netejar i reposar els taps mecànics, cimentar i recuperar les canonades de pous i revestiments, retirar i desmobilitzar la unitat d'operació i restaurar el fons marí.

L'expedient el resoldrà la direcció general de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica. El termini d'exposició pública permet presentar al·legacions en un termini de 40 dies hàbils des del dia de publicació de l'anunci.

Foto: cedida

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078