Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies L'Alberg dels Josepets aconsegeix una alta ocupació durant el primer mes de funcionament

L'Alberg dels Josepets aconsegeix una alta ocupació durant el primer mes de funcionament

| Turisme, Urbanisme

S’han complert les expectatives més optimistes: ocupació prop del cent per cent durant els caps de setmana i valoracions positives dels primers usuaris. I és que, des del 6 d’agost, Alcanar té 76 noves places d’allotjament turístic destinades a famílies, i també a jóvens i a grups escolars, de lleure i esportius. Els Josepets n’és l’amfitrió, un equipament públic situat a la zona de serveis de les Cases d’Alcanar, amb vistes privilegiades del nostre particular jardí vora mar.

L’edifici dels Josepets està inclòs en l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya i catalogat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar, explica que “la ubicació d’aquest edifici és molt singular” i que “antigament ja fou una casa de colònies de l’orde dels Josepets, dels pares diocesans del Sagrat Cor; per això ha estat una bona idea recuperar aquest equipament com a alberg”.

Els Josepets té vint-i-dos habitacions de tres i quatre places, adaptades per a persones amb capacitats diferents, i un despatx annex per a mestres o educadors amb grups escolars o de lleure. També disposa de cuina i menjador i de dos sales polivalents amb zona de televisió, de lectura i multiusos, d'informàtica, de tallers, de jocs i d'audiovisuals. A la part superior s'ha habilitat una terrassa amb vistes a la mar, la muntanya i les Cases, destinada a zona de solàrium i relaxament, per a ús diürn, equipada amb gandules i tauletes per a prendre el sol.

Alcanar no disposava d’un allotjament d’aquestes característiques, adreçat a un públic tan específic. Fins ara l’oferta quedava limitada als càmpings i els apartaments turístics. El consistori ha promogut l’alberg perquè encaixa amb la seua estratègia de promoció turística, basada a potenciar el municipi com a destinació familiar i de descans. Segons Jordi Monfort, regidor de Turisme, s’ha aconseguit "multiplicar l'oferta sense perjudicar els negocis que ja estaven en funcionament. Si deixem de banda l’Hotel Carlos III i l’Hostal Montecarlo, situats a la zona d'Alcanar Platja, aquest és l'únic establiment que ofereix llits".

Amb aquest projecte, l'equip de govern també vol promoure l'economia local i trencar amb l'estacionalitat del turisme. "Volem allargar la temporada turística més enllà de l'estiu i atraure altres tipus de turisme, com col•legis, grups de lleure, etc. A més, hem treballat amb l'empresa que gestiona l'alberg per a que faça ús de les empreses de serveis locals. De la mateixa manera, molt usuaris estan anant als restaurants, bars i comerços de les Cases", comenta Monfort, que també és el responsable municipal de la dinamització econòmica.

La gestió de l'alberg es va adjudicar per concurs públic a la Fundació Pere Tarrés, que l'està gestionant des de la seua obertura i que, tal com tenia previst, ha tancat uns mesos aquesta tardor per a adaptar alguns espais de l’equipament a les seues necessitats. La Fundació valora l’entorn tranquil, natural i rural de les Cases, i també la gastronomia, així com la seua riquesa cultural i històrica, amb la tradició de la pesca i el poblat ibèric.

Núria Gimeno, responsable d’instal•lacions de la Fundació Pere Tarrés, explica que la seua voluntat és “poder acostar els atractius culturals, esportius i històrics de la zona a famílies i escoles, i també a caus i esplais”. I afegeix: “Per tant, ens agradaria organitzar un programa pedagògic amb activitats educatives, de lleure i esportives entorn del mar, la pesca, i també de la història i l’arqueologia”. L'alberg tornarà a obrir les seues portes l'abril del 2019 de cara a la campanya de Setmana Santa i per a escalfar motors de cara a la temporada d'estiu.

La Fundació Pere Tarrés gestiona actualment una xarxa de més de cent instal·lacions entre albergs i cases de colònies, que van registrar gairebé 255.000 estades durant el 2017.

Precisament, durant el Cap de Setmana del Turisme, la Fundació va oferir una jornada de portes obertes per a totes les persones interessades a conèixer de primera mà les instal•lacions, que va comptar també amb la presència de l’equip de govern. Aquesta jornada va captar la mirada de desenes de persones i mitjans de comunicació que volien descobrir la nova cara d'aquest equipament municipal.

Els primers turistes que s'han allotjat a l'alberg provenen principalment de Catalunya, el País Valencià i l’Aragó. En general valoren l’estada positivament. La francesa Azolulay Amal destaca "la tranquil•litat que ofereix el poble, la proximitat de l'alberg a la platja i les seues vistes, encara que, com acaba d’entrar en funcionament, falta millorar alguns aspectes, com la connexió wifi". Per la seua banda, Mari Carmen Casero Mira valora que “la instal•lació està molt neta i molt ben ubicada”.

Les fases de remodelació dels Josepets

La reforma de l’Alberg dels Josepets va ser impulsada pel govern actual i va iniciar-se l'any 2011. Després d’una aturada de gairebé dos anys a causa dels diferents procediments administratius, la segona fase va començar l’any 2016 i enguany ha finalitzat la tercera.

"Les obres s'han fet llargues atesa la complexitat de gestionar un projecte d’aquesta naturalesa en diverses fases. Hem volgut mantenir l'estructura original de l’edifici, però reformant-ne l’interior per a aconseguir un equipament confortable i funcional. També l'hem dotat de tecnologia d'última generació per a fer-lo més sostenible", explica la regidora d'Urbanisme, Ivette Fibla.

La primera fase de les reformes es va adjudicar a l’empresa Nector Solé per 985.312 euros i va incloure la consolidació i rehabilitació de l'estructura, la impermeabilització dels murs, la coberta i el tancament, entre altres actuacions. Per a dur-la a terme, el consistori disposava de 450.000 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) i d’una subvenció del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) de 100.000 euros. També es va comptar amb el suport del Departament de Cultura.

La segona es va adjudicar a l'empresa BECSA per un import de 763.876,81 euros, amb una subvenció de 664.541,49 euros també del PUOSC. En aquest cas, els treballs van consistir en la redistribució dels espais interiors de l’edifici, així com en la instal•lació dels sistemes elèctric i de lampisteria, la climatització i la pintura. També es va instal•lar l’ascensor, es van adaptar els accessos i es va urbanitzar i adequar la parcel•la que envolta l'edifici.

Josep Ramon German, de l’empresa d’arquitectura ampostina M6, encarregada de redactar el projecte constructiu i de dirigir les obres de les dos primeres fases, també recalca l'esforç que va fer per a que les instal•lacions foren d’ús sostenible: “Es van recuperar les aigües grises, es va instal•lar un sistema d’il•luminació de baix consum i calefacció de biomassa". "Volíem donar un ús pedagògic a les instal•lacions i als recursos que s'utilitzen, que són limitats", puntualitza. Així, cal destacar que l'edifici va rebre la qualificació A en eficiència energètica, la màxima.

La tercera fase, que va consistir a equipar i moblar l'edifici, es va adjudicar a El Corte Inglés per un import de 171.475,03 euros. Una part de l’obra també es finançà amb una subvenció del PUOSC de 134.968,33 euros.

La proposta d’equipament es va consensuar amb Inés Sanz, l’arquitecta que va redactar el projecte de la tercera fase i en va fer la direcció, seguint el Programa bàsic d’albergs. D’aquesta manera, es facilitava el compliment dels requisits per a formar part de la Xarxa d’Albergs de Catalunya, a la qual pertany l’Alberg dels Josepets actualment.

A l’hora de dissenyar els espais i col•locar el mobiliari es va treballar per a aconseguir versatilitat i diafanitat, tot respectant els racons de l’edifici amb valor arquitectònic. En definitiva, "es tracta d’un equipament ben integrat i modern, que s’adapta als diversos usos de l’alberg i que esperem que tinga una llarga vida en benefici dels nostres visitants i del conjunt del municipi", resumeix Fibla.

“Des del consistori hem fet una aposta decidida per aquest equipament. Amb la remodelació i posada en marxa de l’alberg preservem el patrimoni local i l’utilitzem com a eina de desenvolupament, oferint oportunitats de negoci a les empreses locals i noves possibilitats a tota la ciutadania que vulga implicar-se d’alguna manera en el projecte”, conclou el batle d’Alcanar.Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078