Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La ruta literària Trinitari Fabregat, una experiència fascinant per a contemplar els "jardins ignorats"

La ruta literària Trinitari Fabregat, una experiència fascinant per a contemplar els "jardins ignorats"

| Cultura

La ruta literària Trinitari Fabregat al Montsià ha servit per a cloure els actes de commemoració de la mort de l’escriptor canareu, en el seu 25è aniversari. L’activitat va consistir en una ruta senderista guiada per Joan B. Beltran, entre el racó del Llop i el cim més alt del Montsià (la Torreta, 765 m), acompanyada de les lectures de diversos fragments del llibre. El fil conductor d’aquest itinerari ha estat extret del capítol 39è de la novel·la Jardins Ignorats, en què Trinitari Fabregat ofereix el relat d’una excursió a la serra del Montsià, al mateix temps que fa que els seus personatges –Raül i Elena– parlen d’alguns fets naturals, històrics i culturals de la zona.

Aquesta és la tercera vegada que es fa aquesta activitat. La idea de fer l’itinerari “Trinitari Fabregat pel Montsià” va sorgir de la filòloga Àngela Buj i del professor Tomàs Camacho, coincidint amb la reedició de la novel·la. La proposta va ser recollida per Joan B. Beltran i junts van organitzar la primera ruta literària. Anys més tard, Tomàs Camacho la va repetir, però en aquesta ocasió com una activitat docent en considerar que Jardins Ignorats conté un conjunt d’elements paisatgístics i humans que podien contribuir a la comprensió i el coneixement de l’entorn per part dels seus alumnes.

Els organitzadors d’aquesta activitat van advertir que es tracta d’una excursió amb un nivell de dificultat entre mitjà i alt. Per això, l’ascensió fins a la Torreta es fa a espaiet, fent parades per a contemplar el paisatge, al mateix temps que es lligen fragments del capítol 39. 

Els participants van demostrar estar en una perfecta forma física i van considerar que contemplar els nostres “jardins ignorats” havia estat una experiència fascinant. Un dels participants, l’historiador i escriptor Josep Sancho, descrivia: “La pujada a la Torreta pel vessant d’Alcanar, camí del Llop amunt, és costeruda i dura, entre cingles i aixaragalls. És feréstega i salvatge. Però hi ha recompenses, petits tresors naturals. La bassa de l’Argiler, la font del Recreo, la font del Fumat, ja només humides. La cova Bonica, encara oberta. Les vistes a la mar amb la Ràpita als peus, les Columbretes més enllà, la punta de la Banya, el Delta, que es va fent recer poc a poc. I ja dalt de tot, l’horitzó”.

Van col·laborar amb la tercera ruta literària Trinitari Fabregat al Montsià l’Agrupació Excursionista d’Alcanar, Històries d’Alcanar i la Biblioteca Trinitari Fabregat. I hi van intervenir Tomàs Camacho, Joan B. Beltran Reverter i Vicent Chimeno.

 

Les imatges han estat cedides per Joan B. Beltran, Mar Subirats, Josep Sancho i Tomàs Camacho.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar