Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Evelio Monfort i Cristina Reverter: “El Castor s’ha convertit en l’emblema dels nyaps de l’Estat”

Evelio Monfort i Cristina Reverter: “El Castor s’ha convertit en l’emblema dels nyaps de l’Estat”

| Medi Ambient

Dotze anys després de l’inici de la lluita de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, el govern de l’Estat ha anunciat el desmantellament del Castor, el magatzem de gas submarí situat a la costa de l’Ebre. Els dos portaveus de l’entitat, Evelio Monfort i Cristina Reverter, fan un repàs de la pressió exercida des d’Alcanar per a aturar aquest projecte.

El govern de l’Estat ha anunciat el desmantellament del Castor. Quina valoració en feu?

Cristina Reverter (C.R.): En fem un balanç positiu perquè s’ha demostrat que el projecte era inviable i que tenia un gran impacte mediambiental. Es va construir la planta terrestre en terrenys agrícoles en lloc de fer-ho en sòl industrial. I tot ha desembocat en un pagament milionari durant trenta anys. La ciutadania és qui acaba assumint les conseqüències del fracàs del Castor.

Evelio Monfort (E.M.): ”Crec que la plataforma marina és evident que es desmantellarà. Ara s’han d’habilitar els taps definitius dels pous perquè els que es van fer eren per a un període de cinc anys. Per tant, o executen un altre segellament provisional per a cinc anys més o fan el definitiu. Si es duu a terme el segellament definitiu, no seria lògic mantenir la planta marina: seria un perill per a qualsevol embarcació.”

Considereu que els anys que el Castor ha estat en hibernació han estat una pèrdua de temps?

E.M.: ”Ningú va voler assumir la responsabilitat, el cost polític, de desmantellar la instal·lació.”

C.R.: “El ministre Nadal va dir que el Castor tenia una errada greu de disseny que el feia inviable. Llavors, per què es va autoritzar? I per què hem de pagar una empresa que no tenia la llicència definitiva per a la seua posada en marxa? Tant el PSOE com el PP en són responsables. Volem un pla de desmantellament i conèixer quina inversió és necessària per a executar-lo.”

Reclameu el desmantellament tant de la plataforma marina com de la terrestre?

C.R.: “Teòricament la previsió és desmantellar-ho tot. A més, recordem que el gasoducte està anul·lat. Demanem a l’Ajuntament de Vinaròs i la Generalitat Valenciana que reclamen el desmantellament de les instal·lacions terrestres. Volem que es restituïsca la zona i que s’eliminen les servituds forçoses que es van imposar als propietaris de les finques afectades, on es van arrancar els tarongers i els van pagar una misèria.”

Des de la Plataforma havíeu alertat dels terratrèmols si s’injectava gas als pous. Penseu que no us van prendre seriosament?

C.R.: “L’Observatori de l’Ebre va avisar, en la fase d’avaluació ambiental, del risc que es produïssen sismes. L’Administració hauria d’haver exigit a l’empresa que es valorés seriosament aquesta possibilitat i no ho va fer. A més, el Castor està envoltat d’irregularitats, com l’adjudicació a dit de diferents parts del projecte, i així ho ha reconegut l’Advocacia de l’Estat. De fet, l’Estat tenia la possibilitat de no indemnitzar l’empresa perquè no tenia la llicència definitiva i l’activitat no s’havia posat en marxa.”

E.M.: “Un dels errors tècnics del projecte és que la resistència de la roca subterrània era molt menor del que l’empresa havia calculat. Quan van injectar el gas, la roca va petar, evidentment, no va suportar la pressió i es van produir els terratrèmols.”

Teniu la sensació d’haver rebut el suport de la resta del territori?

C.R.: “Ens ha costat molt. A Vinaròs es va rebre aquest projecte com una sortida de la crisi. Els veïns i veïnes d’Alcanar no érem alarmistes, sinó que demanàvem que les coses es fessen d’una altra manera. Aquest tipus d’indústries s’han d’instal·lar allà on hi ha la demanda. No pot ser que aquest tipus de projectes polèmics sempre s’instal·len allà on hi ha menys vots. Crec que el Castor ha de servir com a lliçó. La població d’Alcanar vam sortir al carrer i hem demostrat que el projecte estava mal fet.”

L’experiència del Castor servirà per a evitar que es repetisca un cas similar?

E.M.: “Com a mínim esperem que es miren més seriosament els projectes que impliquen la injecció de gas al subsòl, perquè ha quedat clar que comporta un seguit de perills. El Castor s’ha convertit en l’emblema dels nyaps de l’Administració de l’Estat.”

Al marge del desmantellament de la instal·lació, quina és actualment la vostra reivindicació?

C.R.: “Que, totes les responsabilitats que fins ara no s’han assumit, algú les assumisca i que els consumidors no haguem de continuar pagant aquest despropòsit de diners.”

E.M.: “No és just que la ciutadania pague per un projecte que no ha funcionat i que Enagás va admetre que no assumia perquè no havia funcionat. Per què ho hem de pagar els consumidors?”

Creieu que l’Estat hauria d’encarregar una auditoria tècnica del Castor, tal com reclama el Síndic de Greuges?

E.M.: “L’Estat no demanarà una auditoria que sap que li acabarà dient tot allò que va fer malament.”

C.R.: “Crec que l’única manera de posar fi al Castor és el desmantellament i que la principal empresa accionista, ACS, assumisca la responsabilitat i el pagament. Que es pose per escrit quan s’executarà, quants diners costarà i en quin termini es realitzarà.”

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat