Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies El sector citrícola canareu analitza les causes de la crisi i planteja alternatives

El sector citrícola canareu analitza les causes de la crisi i planteja alternatives

| Mitjans de comunicació, Economia, Agricultura i Pesca

Uns 80 citricultors van assistir a l'assemblea informativa sobre la crisi del sector convocada per l'Ajuntament d'Alcanar i el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) dimecres passat. La caiguda del preu del cítric per les massives importacions dels països de l'Àfrica meridional va ser un dels principals temes que es va abordar, sense deixar de banda, però, que el sector citrícola arrossega una crisi estructural des de fa anys.

A més de les conseqüències econòmiques directes de la crisi, la situació actual també suposa una amenaça per la supervivència d'un model social, que permet el manteniment de l'entorn natural. "La citricultura ens permet mantenir un model social que ens identifica i al qual no estem disposats a renunciar. No volem passar de ser un municipi amb pagesos a tenir treballadors agraris", va manifestar l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig.

Per la seua banda, el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, va explicar als assistents a l'assemblea les conseqüències del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i sis països de l'Àfrica meridional. Un altre dels ponents va ser el gerent de la cooperativa Exportadora d'Agris Alcanar, Federico Tarazona, que va exposar les dificultats del sector per ser competitius, ja que els costos de producció i laborals són aquí més elevats.

Finalment, el president d'Intercoop i portaveu de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, Juan Vicente Moros, va traslladar als assistents com es va crear la plataforma al País Valencià ja fa un parell d'anys. La seua previsió és convocar més assemblees a les Terres de l'Ebre i crear una plataforma ebrenca. La creació d'una circumscripció econòmica dels cítrics podria ser una eina per compensar el sector en cas de crisi. També plantegen posar en marxa una reconversió varietal, amb els ajuts necessaris perquè els pagesos s'hi puguen acollir.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar