Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Ara fa... Funció teatral de fi de curs de 1958

Ara fa... Funció teatral de fi de curs de 1958

| Cultura

La quarta xiqueta de l'esquerra vestida de blanc és Provi Ulldemolins. La que porta la bandera és Rosa Castell. A la fotografia apareixen altres alumnes, com Fina Obiol, M. Teresa Mañé, M. Teresa Gimeno, Teresa Prades o Rosita Subirats.


La Rosa Castell Sancho i la Provi Ulldemolins es troben pel carrer, se saluden i, seixanta anys després, rememoren juntes una funció de final de curs al Convent de les Monges i altres detalls de la seua vida escolar. Ho fan a partir d'una poesia que encara recorda la Provi i que els permet de fer visible una sèrie de records de la seua infantesa que semblaven oblidats.

Dies més tard, la Provi aporta una fotografia d'aquella funció teatral que va tenir lloc al pati del Convent per a celebrar el final del curs 1957-1958. Juntes recorden que, cada any, sor Adoración era l'encarregada de dirigir els assajos d'aquelles representacions que sempre s'avançaven i se celebraven el 14 de juny -malgrat que en aquella època les escoles es tancaven a mitjan juliol- per tal de fer-les coincidir amb el sant de la reverenda madre superiora, sor Adela.

L'any 1952 van arribar les monges a Alcanar. A partir d'aquell curs, el Convent va passar a ser el Colegio de las Hermanas de la Doctrina Cristiana. Una escola de pagament on els xiquets només hi podien cursar pàrvuls. Després havien de passar obligatòriament a l'escola pública del Palàcio. D'altra banda, les xiquetes de les famílies que optaven per l'ensenyament públic continuaven a l'escola que hi havia a la cruïlla dels carrers Loreto i Carolines. Al mateix edifici del Convent, però per la banda del carrer de Méndez Núñez, hi havien dos aules més d'ensenyament públic, independents de les monges, on impartien classe les mestres Carmen Audí (casada amb el mestre Joaquín Moliner) i Conxita Pagès.

La Provi i la Rosita van anar a l'escola de les monges fins als catorze anys. Recorden que els dies de classe eren tots molt similars. Els matins estaven dedicats a llegir i a impartir les lliçons dels temaris corresponents. Les classes de la tarda es destinaven a fer labors, moltes vegades consistents a fer calats a una tela o a brodar. Mentre cosien, una alumna resava el rosari plantada. Cada setmana li tocava a una alumna diferent. Els diumenges al matí, tot i no haver-hi classe, les alumnes acudien al Convent mudades amb l'uniforme blau marí (el de diari era blau clar) per a anar juntes a l'església, a la missa de les deu del matí. No hi estaven obligades, però, si hi anaven, les monges els pujaven un punt la nota. Les acompanyaven sor Adela i dos hermanas més. Es cantava la Missa de l'Àngelus oficiada per mossèn Tosca i l'organista era Juli Castell.

Nuestra cunita es un barco / el campo santo es un puerto / y nuestra vida un viaje / a través del mar inmenso.

La iglesia que funda Cristo / lleva almas al cielo. / Su capitán es el Papa / y nosotros, los remeros.

Capitán sois de la barca / el amo después de Dios. / Manda lo que convenga / para nuestra salvación.

Poesia que van recitar les alumnes durant la funció teatral de l'any 1958.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078