Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Anna Fabregat: "Aquest projecte encaixa perfectament amb la idea ajudem i ajudem-nos"

Anna Fabregat: "Aquest projecte encaixa perfectament amb la idea ajudem i ajudem-nos"

| covid-19

Davant l'emergència sanitària provocada per la COVID-19, l'Agrupació d'Arquitectes Experts Pericials, Forenses i Mediadors del Col•legi d'Arquitectes de Catalunya (AAEPFMC) col•labora en la impressió de viseres 3D per donar-les als sanitaris. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l'arquitecta canareva Anna Fabregat (1977) que des de l'any 2015 presideix aquest organisme.

Com i quan comença aquest projecte?

Tot va començar el 21 de març quan una bona amiga, que es dedica a aconseguir capital per a empreses que duen a terme projectes relacionats amb el món sanitari, em va parlar d'una empresa de Girona que havia endegat una iniciativa sense ànim de lucre consistent en fabricar peces sanitàries amb impressores 3D. Davant l'episodi d'emergència provocat per la COVID-19, tot i que el Col•legi no disposava d'aquests aparells, vam considerar que era el moment de col·laborar. De seguida vam comprar tres impressores de gran format i ens vam integrar a la xarxa Coronavius MAKERS de professionals voluntaris que crea material sanitari mitjançant la tecnologia 3D.

En aquesta iniciativa, quin ha estat el teu paper?

Generar la idea. Pensar que en lloc de dir "no tinc la màquina", se'ns obria la possibilitat comprar-ne, ajudar ara a la societat tot fent peces 3D sanitàries per a la COVID i després ajudar-nos com a col•lectiu, posant la tecnologia al servei de tots els arquitectes, i així avançar tecnològicament en aquest futur que ens trobarem. Després de generar la idea, fer-la possible! La meua posició com a presidenta de l'AAEPFMC em facilita disposar d'una Junta compromesa i activa, i gestionar un pressupost que ens permet tirar endavant moltes iniciatives.

Ens hem arromangat a l'hora de triar màquines, coordinar la fabricació, l'abastiment de material, l'entrega, el transport, les xarxes socials... Fem un gran equip especialment amb la Mar Garcia, la nostra tresorera.

Heu comptat amb la participació d'altres arquitectes de les Terres de l'Ebre.

Una vegada vam disposar de les màquines i els arxius de diferents proveïdors, ens vam posar a fer les viseres. Mentrestant, vam contactar amb l'arquitecte tortosí Jaume Bel, que ja havia dissenyat un nou model de pantalla facial homologat per CatSalut, que té un temps de fabricació dos vegades menor que el model oficial i és molt més efectiu. Així que de seguida ens hem adaptat al seu model.

Quants professionals hi formeu part?

Una de les impressores de l'AAEPFMC es fa servir des de Montblanc i les altres dues des de Barcelona, a través d'arquitectes voluntaris que dediquen tota la jornada a fabricar viseres. D'altra banda, Jaume Bel s'encarrega de coordinar la xarxa de professionals MAKERS Terres de l'Ebre. També hem fet una crida a altres arquitectes que disposen d'impressores 3D perquè s'unisquen a la nostra producció. Hem creat un grup la mar de maco, gent entusiasta, generosa amb el coneixement i compromesa. A més, comptem amb l'ajut de la Cooperativa d'Arquitectes que ens ha proporcionat de forma gratuïta els acetats, així com del Col•legi d'Arquitectes que ens aporta de la resta de material necessari. Tot i això, esperem fer encara més gran aquesta xarxa d'arquitectes voluntaris.

Amb aquestes tres impressores 3D, quantes viseres fabriqueu al dia?

Haig d'aclarir que no les vam comprar totes a l'hora. Primer vam haver de conèixer com funcionava la primera i després, davant la creixent demanda social, vam adquirir la segona i la tercera. Al principi produíem sis viseres al dia. Ara, amb el nou model, en fabriquem quinze per màquina. És a dir, quaranta-cinc al dia amb les màquines de l'AAEPFMC.

On es destina aquest material sanitari?

El primer model estava inacabat i l'havíem de passar a uns altres voluntaris que s'encarregaven de muntar l'acetat i neoprè. Posteriorment es repartia a diversos hospitals, CAPs i residències. Amb el model de Jaume Bel, les viseres ja les acabem nosaltres mateixos. Quan la doctora Marta Ulldemolins es va assabentar d'aquesta iniciativa es va posar en contacte amb mi i em va explicar la incomoditat i els problemes que ocasionen les ulleres de protecció al personal sanitari (es claven a la cara, fan mal, s'embafen). Així que, n'hem servit a Bellvitge, Sant Pau, El Clínic, l'Hospital Evangèlic, el CAP de Riudoms, Joan XXIII, CAP de Montblanc, CAP de Cervera, residències de gent gran, clíniques, Germanetes dels pobres de Pg. de Sant Joan, CAP de les Corts, Hospital de Sant Joan de Déu, entre molts altres, perquè la llista ja comença a ser llarga. En portem produïdes 486.

Es tracta d'una inversió que tindrà una doble funció?

Ha estat una inversió d'uns 3.500 euros, molt útil i que encaixa perfectament amb la idea "ajudem i ajudem-nos". De manera que, ara ajudem els sanitaris que atenen incansablement els casos de coronavirus i una vegada acabe la situació de pandèmia actual, les màquines 3D tindran una altra vida. En primera instància, es posaran a disposició dels nostres agrupats i de la resta d'arquitectes col•legiats, per a la realització de maquetes, art, peces especials, etc. Una d'aquestes màquines es podria posar a l'abast de la ciutadania en general.

També has estat la impulsora d'un servei d'assessorament i mediació en línia adreçat a arrendadors i arrendataris de locals comercials.

La nova normativa que ha sorgit arran del COVID-19 no recull les excepcions de la Llei d'Arrendaments Urbans pel que fa als locals de lloguer. Davant d'aquest fet, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va demanar a la nostra associació un servei de mediació en casos de desacords entre propietaris i llogaters. Immediatament, se'm va activar la neurona i vaig dir que sí. En tres dies havíem muntat un protocol i plataforma, i havíem format específicament els mediadors. Ja estem funcionant, amb unes 20 mediacions sol•licitades. També s'hi ha afegit Gavà i ens ho han demanat dos Ajuntaments més. Aquests Ajuntaments paguen dos hores de servei per conflicte per al petit comerç i microempreses del seu municipi. Estem oberts a donar servei a tots els ajuntaments i entitats que ho demanen. Per fer-lo més accessible, hem basat els preus en els de la justícia gratuïta que són els més baixos que pot arribar a cobrar un mediador. Qualsevol persona que l'interesse hi pot accedir a través de www.arquetectesmediadors.cat on trobarà l'enllaç a un qüestionari i tota la informació necessària per sol•licitar la mediació. Aquest servei estarà vigent mentre dure la crisi del COVID-19.

En l'àmbit personal, què t'aporten aquestes iniciatives solidàries en un moment tan transcendental?

En l'àmbit personal, és que no he parat! Em pensava que durant l'estat d'alarma llegiria més que mai i no he tingut temps d'agafar un llibre. Però a la vegada, pensar que estic tan activa i que faig tot el que està a les meues mans per combatre una situació tan difícil com la que estem vivint, em fa tenir menys por. Nosaltres no estem a primera línia com els sanitaris, ni de bon tros, però pensem que aquestes iniciatives les havíem de fer els arquitectes perquè tenim aquestes habilitats i coneixements. Agraeixo la implicació de tots els professionals que hi col·laboren directament, així com la de tots els nostres agrupats que ho fan de forma indirecta. La seua Agrupació contribueix econòmicament amb la iniciativa, de manera que s'hi senten implicats. Crec que nosaltres, de la mateixa manera que altres ciutadans que fan altres coses, i cadascú des d'on puga, és important aportar el nostre granet de sorra en la lluita contra aquesta pandèmia. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078