Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alfons Montserrat: “Tenim un bon equip, que assegura un govern tranquil en els últims mesos de mandat”

Alfons Montserrat: “Tenim un bon equip, que assegura un govern tranquil en els últims mesos de mandat”

| Governació

El 2 d’octubre, Alfons Montserrat, després de dotze anys al capdavant del consistori, va renunciar  a l’alcaldia d’Alcanar i va passar el relleu a Joan Roig, regidor a l'Ajuntament d'Alcanar des del 2011 amb carteres com Participació Ciutadana, Salut, Joventut o Gent Gran. El butlletí Viure Alcanar els ha fet una entrevista conjunta per a valorar aquests fets.

Fa temps que formeu part del mateix equip de govern a l’Ajuntament. Com ha estat el treball conjunt aquests anys?

A.- L’acció de govern d’un municipi no és cosa d’una persona sola. A Joan, de qui he pogut aprendre molt, li he d’agrair, especialment, la seua entrega i la seua dedicació des de ben jovenet. Entre tots els regidors i regidores m’han modelat i m’han ajudat a ser millor alcalde i millor persona que quan vaig començar.

J.- Estic immensament agraït a Alfons, a qui considero el meu pare polític. Al llarg d’aquests vuit anys al seu costat he après moltes coses: a treballar dur, a no deixar res per a demà si ho puc fer avui, a prioritzar el benestar i els interessos dels nostres veïns per damunt de tot, a ser honest amb els altres però també amb mi mateix.

Alfons, quin balanç fa d’aquest anys com a alcalde en l’àmbit personal i en l’institucional?

A.- En l’àmbit personal he de dir que em sento un privilegiat d’haver pogut ser alcalde d’Alcanar. He procurat ser l’alcalde de tots i cadascun dels veïns d’Alcanar, les Cases i Alcanar Platja. I ho he tingut fàcil perquè soc un enamorat d’Alcanar i de la seua història.

I en l’àmbit institucional, a Alcanar hem fet aquella transició de poble gran a ciutat menuda, ja que teníem un dèficit important d’equipaments i també de serveis.  Així, vull destacar algunes de les obres efectuades: l'Alberg dels Josepets, el Mercat Municipal, la Biblioteca Municipal, la piscina coberta, el Centre de Rehabilitació, l'Hotel d'Entitats, el Casal Jove, la Residència de la Gent Gran, el Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers a la Casa O'Connor, la rotonda de Serramar, la compra del jaciment preibèric dels Santjaumes i de la Casa del Marquès, etc., tot i que sempre hem mantingut una pressió fiscal baixa, entre els municipis més baixos.

Per la nostra gestió municipal, altres administracions han fet actuacions com la construcció dels CAP d’Alcanar i les Cases i del Casal Cívic Trinitari Bel, a càrrec de la Generalitat, o com el pas elevat de l’Àngol i les actuacions de protecció de les timbes de Sòl de Riu,  a càrrec del govern central. Això ens permet tancar un període amb inversions importants, sense deixar gens endeutat l’ajuntament, ja que enguany hem aconseguit reduir l’endeutament un 76%.

Avui tenim un municipi més cohesionat. Reconegut i prestigiat. Amb una inserció plena en els distints ens supralocals. Així mateix, hem iniciat un període d’estabilitat i governança, i hem superat la marcada polarització que dividia el nostre poble. Hem obert el municipi a la ciutadania i en aquest tema de la participació ciutadana Joan hi té molt a veure.

De totes maneres, encara tenim coses pendents. N’hi ha de més senzilles i, sens dubte, de més complicades per a continuar transformant el dia a dia del nostre municipi.  Però tenim un bon equip, que assegura un govern tranquil en els últims mesos del mandat, amb la força i l’impuls de la joventut dels seus membres.

I quines han estat les principals fites de Joan Roig, regidor durant aquests dos mandats?

A.- Com deia, la seua feina en participació ciutadana ha estat molt important: a partir del Reglament de participació ciutadana, aprovat aquest mandat, hem instituït un consell consultiu, càpsules participatives i altres fórmules de participació i d’accés a la gestió municipal, com el Registre Ciutadà, els Pressupostos Participatius o l’Agenda Ciutadana.

Hem avançat també en transparència gràcies al seu afany. InfoParticipa, el segell de la UAB  que valora la transparència en la comunicació dels webs dels ajuntaments, ens ha tornat a distingir per la feina ben feta. De fet, en l’última edició hem tret un 96,15 sobre 100. Som el municipi més ben valorat de la comarca i estem entre els cinc primers de la província.

També ha endegat diferents projectes per a promocionar una vellesa activa, al voltant del projecte “Alcanar, poble amic de la gent gran”, així com polítiques de joventut aglutinades al voltant del Pla local de joventut 2017-19 i dels seus instruments: el Casal Jove i el Punt d’Informació Juvenil.

Feia temps que Alfons Montserrat havia anunciat públicament que no tornaria a presentar-se a l’alcaldia. Per què ara decideix fer un pas al costat?

Cert, les noves responsabilitats que he d'assumir com a director de l’Institut per al Desenvolupament de les Terres de l’Ebre (Idece) m’han empès a fer el pas definitiu. Joan és una persona més jove i amb una llarga experiència, que està sobradament preparada i en qui tots tenim plena confiança.  Els companys de govern i jo vam pensar, per tal que aquesta transició siga el més ordenada, pautada i fluida possible, que, tot i plegar d’alcalde, continuaré com a regidor fins a acabar el mandat, de manera que podrem fer i posar-nos al dia de tot allò que ens vaja sortint.

Alfons, què espera d’aquesta nova etapa que comença com a director de l’Idece?

L’enceto amb il•lusió perquè seguiré treballant del que m’agrada, aquesta vegada en benefici del conjunt dels ebrencs i ebrenques. L’objectiu serà buscar l’equilibri territorial, la projecció de les Terres de l’Ebre, la consolidació d’infraestructures, la millora de la mobilitat, etc. I estic segur que aquestes polítiques també seran beneficioses per al nostre poble.

Joan és l'alcalde d'Alcanar des del 4 d'octubre, què representa ser el nou alcalde d’Alcanar?

Em sento molt honrat, ni en el millor dels meus somnis hauria pogut imaginar que tindria l’oportunitat única d’ajudar la gent del meu poble com a alcalde d'Alcanar. Després de set anys com a regidor, avui la vocació de servei al meu poble continua intacta, continuo exercint-la amb esperança, passió, intensitat i optimisme.

Així és com jo i els membres de l’equip de govern encetem esta etapa: sentint-nos humilment preparats per a prendre decisions, sent molt conscients de la responsabilitat que comporta l'acció de govern i del llegat que ens passa Alfons. Amb modèstia però amb determinació, continuarem sent transparents i propers en el dia a dia, i ferms en l’execució de projectes.

Joan Roig: “Oferim diàleg, esperit de col•laboració i mà estesa a tots els grups municipals que compartisquen els nostres valors”

I  quins són els reptes d’aquests últims mesos de mandat?

Avançarem en la mateixa direcció que fins ara. En aquest sentit, seguirem treballant per la justícia social, amb generositat i amb amplada de mires, per a no deixar enrere cap ciutadà o ciutadana. Les polítiques socials i redistributives  se seguiran adaptant a les necessitats i demandes concretes de cada moment, perquè d’altra manera no tindrien raó de ser.

D’altra banda, de la mà dels sectors productius continuarem potenciant projectes de dinamització econòmica i turisme, fent bascular la balança cap a l’activitat econòmica industrial i comercial, sense deixar de vetlar pel sector primari. En aquest sentit, els pròxims mesos es construirà la bàscula municipal i la rotonda d’entrada a les Cases.

En urbanisme, un cop encarrilats el Mercat Municipal i l'Alberg dels Josepets, hem tancat una etapa important quant a inversions, però hem de continuar fent camí. Estem treballat per a desenvolupar l’àmbit del Codonyers, un projecte d’urbanització complex que els propers mesos ens permetrà dignificar els carrers de l’entorn dels centres educatius, el parc Lluís Companys i el pavelló municipal.

I alhora ens centrem a materialitzar l’auditori municipal, un equipament que tots esperem amb moltes ganes perquè donarà resposta a les necessitats del teixit associatiu i cultural del nostre poble. En els pròxims mesos enderrocarem l’auditori vell i posteriorment començaran les feines per a alçar el nou edifici.

I com ja ha comentat Alfons, la nostra intenció a pocs mesos de les eleccions municipals és deixar l'Ajuntament sense hipoteques, per a que el pròxim govern municipal puga iniciar el mandat en una situació financera equilibrada.
Així mateix, per a afrontar els reptes del municipi oferim diàleg, esperit de col•laboració i mà estesa a tots els partits de l'oposició que compartisquen estos valors basats en l’honestedat i el rigor.
        

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078