Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alcanar sol·licita la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil

Alcanar sol·licita la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil

| Protecció civil

L'Ajuntament d'Alcanar ha sol·licitat la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil, anteriorment declaració de zona catastròfica, per tal de fer front al cost de totes les afectacions que ha causat l’episodi de pluges. "Encara estem quantificant els danys, tot i que estimem que la despesa econòmica per a recobrar la normalitat serà ingent, i no hi podem fer front com a municipi", ha assegurat aquest matí l'alcalde, Joan Roig, en una conferència de premsa.

El Govern de la Generalitat tramitarà de seguida aquesta petició al Govern espanyol  i l’Ajuntament espera que els ajuts arriben de pressa i puguen cobrir les despeses dels desperfectes que ha generat aquest fenomen meteorològic. "Pensem que és importantíssim i prioritari compensar urgentment tots els afectats i afectades, i reparar tots els danys a les infraestructures per a garantir el nostre futur com a poble, i també conservar el nostre patrimoni econòmic i natural", ha afegit Roig.

L'Ajuntament d'Alcanar ja ha posat a disposició dels afectats formularis per a quantificar tots els danys, que poden lliurar en tres oficines d'atenció als damnificats situades als diversos nuclis de població, les quals estaran actives a partir de dijous. Així mateix, entre avui i demà es faran tres assemblees obertes a la ciutadana a Alcanar, les Cases i Alcanar Platja, per a assessorar els afectats en els tràmits.

"Farem acompanyament, guiatge i seguiment perquè de la forma més ràpida i àmplia puguen accedir a aquestes compensacions, tant des de l'àmbit privat, a través del Consorci de Compensació d'Assegurances, com des del públic, mitjançant línies concretes d'ajuda extraordinàries de les administracions supramunicipals", ha afegit el batle.

Les vies greument afectades

De manera provisional i urgent, la Brigada Municipal d'Obres i Serveis ja ha reparat prop de cinquanta camins i ha arranjat vora quaranta quilòmetres. Segons Ivette Fibla, regidora de l’àrea: "Dissabte es van establir tres fronts de treball i, des de llavors, s'han prioritzat les afectacions més greus, però queda molta feina per fer que s'allargarà més setmanes. A hores d'ara encara hi ha quatre camins municipals tallats: els camins de Codonyol, del Pla d'Antó, de les Forques i de l'Aiguassera, que segurament requeriran empreses especialitzades per a poder-se arranjar".

L'aparelladora municipal i l'equip de la Brigada estan recorrent tots els camins del municipi i fent-ne un inventari per tal de classificar-los segons la gravetat. "A la intersecció de l'N-340 amb Alcanar, a l'Àngol, també hi ha hagut greus problemes de desguàs de les aigües pluvials, cosa que demostra les mancances de les obres que va realitzar Foment”, afegeix Fibla. L'Ajuntament i els empresaris afectats del sector citrícola reclamaran a l'Administració estatal que es reparen urgentment aquestes deficiències.

A punt de començar la temporada de cítrics

Des de l'òptica del sector agrari, les afectacions també han estat molt importants, sobretot en infraestructures –camins, màrgens, bancals– i en les mateixes explotacions agràries. "Estem en procés d'obtenció d'informació, parlant amb els veïns i veïnes. No podem fixar una xifra encara, però les afectacions requeriran inversions molt importants i suport d'altres administracions", explica Jordi Monfort, regidor de l'àrea.

L'Ajuntament ha adquirit el compromís amb el sector que, a l'inici de la temporada, els camins siguen practicables i es puga accedir a les finques, encara que l’arranjament no siga definitiu. "Ara caldrà estar atent a l'evolució climatològica de les pròximes setmanes i a com afectarà la collita", ha afegit Monfort.

Així mateix, el consistori ha establert un marc de col·laboració amb els ajuntaments de Vinaròs i Ulldecona per a que els veïns que tenen finques en aquests termes puguen presentar els formularis de declaració de danys per afectacions de les pluges a través de les oficines d’atenció als damnificats d’Alcanar.

Afectacions als equipaments públics

El volum i la intensitat d'aquestes precipitacions ha afectat no sols la via pública, els camins, les rieres i els conreus, sinó també les infraestructures municipals, els comerços i els habitatges particulars.

El centre d'atenció primària i l'Institut Sòl de Riu han estat dos dels equipaments més afectats per les pluges. Tots dos edificis ja tenien problemes de goteres, però aquest episodi de pluges ha agreujat la situació. Durant el cap de setmana, la Brigada Municipal d'Obres i Serveis i els Bombers de la Generalitat han treballat per a que els equipaments puguen tornar a funcionar amb normalitat de forma urgent. Així i tot, el consistori ja ha contactat amb els departaments de Salut i Ensenyament per a que el Govern repare aquests edificis de la seua titularitat al més prompte possible.

Consulta el video de la roda de premsa.

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat