Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies ‘Memòries incandescents’, un homenatge als bombers morts en l’incendi d’Horta

‘Memòries incandescents’, un homenatge als bombers morts en l’incendi d’Horta

| Cultura

Fins al 30 de novembre el Casal Cívic Trinitari Bel acollirà l’exposició “Memòries incandescents”, de Josep Serra i Tarragón, una mostra que commemora els deu anys de l'incendi d'Horta de Sant Joan, recordant Jaume, Pau, Ramon, David i Jordi, els cinc bombers de la Generalitat que van perdre la vida en aquesta tragèdia, i l'únic supervivent, Josep.

“Memòries incandescents” està formada per 21 quadres del metge i artista tarragoní Josep Serra i Tarragón, pertanyents a la col•lecció “Art & fire”, de la Fundació Pau Costa. El documental El gran silenci, emès per TV3 el 2015,  i les colpidores històries narrades en primera persona pels bombers que hi van participar van ser el detonant que va inspirar Serra a convertir en art la seua mirada inquisitiva i curiosa del foc. 

L’obsessió de l’autor per la màgica visió ancestral dels incendis nocturns es manifesta en la foscor de les seues obres, que té l’objectiu de comunicar què hi ha més enllà de la tristor que pot induir un bosc cremat. Més enllà de la bellesa de les il•lustracions, Serra mostra, d’una banda, l’arriscada tasca dels professionals que intervenen en l’extinció dels incendis i, de l’altra, la vessant esperançadora i de continuïtat vital que tenen els ecosistemes pertorbats naturalment per la força devastadora del foc. 

L’exposició “Memòries incandescents” ha estat organitzada per la fundació d’ecologia del foc i gestió d’incendis Pau Costa Alcubierre i l’Ajuntament d'Alcanar. L’acte de presentació va tenir lloc el 9 de novembre. Hi van participar l’artista Josep Serra, Jaume Costa (Fundació Pau Costa), Marc Castellnou, cap del Grup de Recolzament d’Acció Forestal (GRAF), i Joan Roig, alcalde d’Alcanar. 

Jordi Bort, regidor de Governació i Seguretat, bomber de professió i tècnic especialista en incendis forestals, ha explicat que “aquesta exposició és un reflex de les situacions d’emergència que provoquen els incendis que no deixarà ningú indiferent”. I ha afegit que a través de l’obra de Serra “s’intenta contribuir a la conscienciació de la societat envers el coneixement dels incendis forestals”.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat