Alcanar.cat

Formulari de cerca

Festes Quinquennals

Desapareguda la imatge de la Mare de Déu del Remei durant la guerra civil, el dissabte 7 d'octubre  de 1939 n'arribà una de nova. En un acte litúrgic a la plaça Major (llavors rebatejada plaza del Generalísimo) l'oficiant proposà que, en endavant, cada cinc anys se celebressin unes festes de caràcter extraordinari en honor a la Verge. Qui havia de dir-hi que no?

Així nasqueren les Quinquennals. Les primeres tingueren lloc el 1944. Curiós resulta el fet, atesa la peculiar instauració de la festa i les circumstàncies del moment, que el programa del 1949 inclogués sardanes, recitals de poesia, una exposició de pintura d'Àngel Chimeno, rondalles del país, concerts de música i de la Schola Cantorum parroquial, un acte literari-musical al cinema, etc. i fins i tot un correbous! La promesa de celebrar les Quinquennals no sols seria ratificada en una sessió plenària de l'Ajuntament de 18 d'agost de 1964: l'any 1989 se'n commemorà el 50è aniversari i, en un altre acte a la plaça Major, es renovà aquell compromís.

Les Festes Quinquennals comencen uns deu dies abans de la diada del Remei, quan la imatge de la Verge -acompanyada per una gernació de gent amb vehicles i a peu- és baixada del santuari a la ciutat. Mentrestant, la població va congregant-se a l'entrada d'Alcanar per rebre la Patrona. L'arribada es resol en un esclat d'entusiasme i de joia, d'aplaudiments i vítors. Fins atènyer a l'apoteosi quan la pirotècnica dibuixa a la celístia, luminosa, la imatge venerada amb la tradicional llegenda "Benvinguda, Verge del Remei".

Aquella emoció col·lectiva és reviscuda cada dia durant la novena. La imatge recorre en processó els carrers de la ciutat. Dividida aquesta en sectors, incloses les Cases, cada dia del novenari pel matí té lloc el rosari de l'aurora i, al vespre, la processó pel sector corresponent, que el veïnat -el paper protagonista i les incomptables hores de treball les hi posen de bon grat les canaraves- haurà ornat amb art, creativitat i gust, feliç de ser una jornada amfitrió de la Verge. En acabar, el temple parroquial predicarà cada dia un capellà diferent. I les Quinquennals finalitzaran en tornar la imatge a l'ermita: la diada del Remei, tot Alcanar l'acompanyarà fent pinya entorn la peanya. 

Fragments extrets del llibre <em >Alcanar d'Agustí Bel i Beltran (Cossetània Edicions, any 2.000)

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat